Actua-Flash. Kort politiek nieuws

Ondanks de slechte resultaten van LDD in de peilingen neemt de partij volgend jaar zeker opnieuw deel aan de verkiezingen. Dat heeft partijvoorzitter Jean-Marie Dedecker gezegd op Radio 1. Dedecker is er zelfs van overtuigd dat hij opnieuw verkozen kan geraken. Daarvoor baseert de Oostendenaar zich op de hoge score die hij haalde tijdens de regionale verkiezingen van oktober, en op de resultaten van een enquête die hij zelf liet uitvoeren. De partijvoorzitter wil die resultaten deze week nog bespreken met z’n partijleden, zodat ze stilaan kunnen beslissen of ze zich nog verkiesbaar stellen. Wat hun concrete plannen zijn, is dus nog niet helemaal duidelijk. In Vlaams-Brabant zou Vlaams parlementslid Peter Reekmans alvast bereid gevonden zijn z’n voorzitter te volgen. Of dat ook het geval is voor Boudewijn Bouckaert of Lode Vereeck valt nog af te wachten. De kans bestaat dat zij een overstap zullen maken naar een andere partij, de N-VA bijvoorbeeld.  Europarlementariër Derk-Jan Eppink zou terugkeren naar New York, waar hij voor 2009 werkte als journalist.

Vorige week lanceerde Groen al het voorstel om de pensioenen in de toekomst toe te kennen op basis van het aantal gewerkte jaren. Maar daar moet het volgens de partij niet bij blijven. Kamerlid Wouter De Vriendt pleit daarnaast ook voor een basispensioen, dat schommelt tussen de 750 en 1000 euro naargelang de specifieke situatie. Dat systeem zou vooral armere gepensioneerden ten goede moeten komen, want in ons land blijkt 1 op de 5 65-plussers niet rond te komen met zijn of haar pensioen. De vergoeding op basis van het aantal gewerkte jaren zou nog bovenop dat basispensioen komen, als een soort bonus. Aan de pensioenhervorming die Groen voorstelt hangt wel een prijskaartje van 2 miljard euro. Een kost die de partij wil recupereren door het pensioensysteem drastisch te vereenvoudigen, zodat er allerlei pensioenstelsels, zoals bijvoorbeeld het overlevingspensioen, komen te vervallen. Ook de fiscale steun voor pensioensparen wil Groen op termijn graag verminderd zien.

De economische activiteit in de eurozone is de afgelopen maand lichtjes gestegen. Dat meldt persbureau ANP. De verbetering is vooral opvallend in de sector van de industrie, waar de activiteit voor het eerst in anderhalf jaar tijd toenam. De activiteit in de dienstensector nam nog altijd licht af, maar komt stilaan in de buurt van een stabilisering. Duitsland was het land waar de economische groei in juli het sterkst was. In Italië, Frankrijk en Spanje viel nog altijd een lichte achteruitgang waar te nemen. Al is het tempo van die krimp de afgelopen 17 maanden nog nooit zo laag geweest.  Ook op vlak van de werkgelegenheid is er reden tot voorzichtig optimisme. Zowel in Frankrijk, Italië als Spanje ging de arbeidsmarkt minder sterk achteruit dan in de voorgaande maanden. In Duitsland toonde de werkgelegenheid zelfs enig herstel. Afwachten of deze eerste, positieve signalen ook tot een effectief herstel zullen leiden.

Actua-Flash, maandag 5 augustus vanaf 18u op Actua-TV. Daarna doorlopend te bekijken in de nieuwslus.

 

Facebooktwittermail

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*