Actua-Flash. Kort politiek nieuws

In het Russische Sint-Petersburg wordt er donderdag en vrijdag overlegd op de G20-top, een bijeenkomst van de belangrijkste oude en opkomende economieën is dat. Officieel vergaderen de delegaties over economische groei, jobs en financiële hervormingen. Maar verwacht wordt dat de vraag of er actie moet ondernomen worden in Syrië de gesprekken zal beheersen. De Amerikaanse president Obama staat in dat verband lijnrecht tegenover Rusland en China. Moskou en Peking blijven binnen de VN-veiligheidsraad het been stijf houden. Zij vinden dat er onvoldoende bewijs is dat het regime chemische wapens zou ingezet hebben tegen de eigen bevolking. Eerder deze week stemde de Senaatscommissie Buitenlandse Zaken in de VS nog voor een beperkte interventie in Syrië. Obama moet nu enkel nog wachten op de stemming in het Congres, die maandag gepland staat. François Hollande, president van Frankrijk, heeft alvast z’n steun toegezegd. Herman Van Rompuy is samen met Barroso in Sint-Petersburg om de Europese Unie te vertegenwoordigen. Hij benadrukt het belang van een gemeenschappelijke, Europese houding in de Syrische kwestie.

CD&V-voorzitter Wouter Beke heeft in een interview met het Franstalige weekblad le Vif/l’Express scherp uitgehaald naar de N-VA. Volgens Beke is de visie van de partij op de huidige toestand van ons land te negatief, en kan ook hun communicatie beter. De CD&V-voorzitter maakt op dat vlak de vergelijking met het racecircuit van Francorchamps, omdat dat ook veel bochten vertoont. In plaats van vast te houden aan de term “confederalisme” benadrukt Beke dat zijn partij liever vertrekt van een “positief federalisme”, zoals de huidige regering dat nu al doet. Zijn partij is tevreden over het werk dat de ploeg van Elio Di Rupo tot nu toe heeft geleverd. Maar Beke merkt ook op dat de regering ook na 2014 de hervormingen die al in gang werden gezet moet blijven voortzetten, bijvoorbeeld onder de vorm van een nieuwe pensioenhervorming en fiscale hervorming. En dat kan alleen in een stabiel, politiek klimaat, besluit hij.

Eerder deze week kon u in dit kort, politiek nieuwsoverzicht al horen dat Open VLD’er Sas Van Rouveroij stopt als fractieleider van de liberalen in het Vlaams parlement. De Gentenaar gaat binnenkort aan de slag als voorzitter van de universiteit van Gent. De naam van Oostendenaar Bart Tommelein deed al snel de ronde als mogelijke opvolger, maar dat bericht kon toen nog niet bevestigd worden. Maar donderdagmiddag heeft de partij dan toch laten weten dat er consensus bestaat rond de nieuwe fractieleider. Op Twitter reageerde Tommelein dat hij er samen met zijn fractie tegenaan wil gaan, recht door zee. Tommelein is als fractieleider niet aan z’n proefstuk toe. Tussen 2007 en 2009 was hij al eens leider van de liberale fractie in de Kamer. Een uitgebreid interview met de nieuwe fractieleider ziet u dit weekend op Actua-TV.

Actua-Flash, donderdag 5 september vanaf 18u op Actua-TV. Daarna doorlopend te bekijken in de nieuwslus.

Facebooktwittermail

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*