Actua-Flash. Kort politiek nieuws.

Halfweg de zomervakantie zijn er opnieuw enkele moslimjongeren naar Syrië vertrokken. Onder hen ook een meisje van 16. Dat heeft burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte gezegd op Radio 1. De sp.a’er roept de regering opnieuw op om maatregelen te nemen. Voor de start van het zomerreces pleitte Bonte er al voor om de identiteitskaarten van minderjarigen in beslag te laten nemen door de politie, wanneer het vermoeden bestaat dat ze op het punt staan om af te reizen naar Syrië. De federale regering ging toen niet in op dat verzoek. Bonte vraagt nu om zijn voorstel opnieuw in overweging te nemen.

De vliegroutes van en naar de luchthaven van Zaventem zijn opnieuw het onderwerp van politiek geruzie. Aanleiding is een vermindering van de windnormen op de start- en landingsbanen van Brussels Airport die bevoegd staatssecretaris Melchior Wathelet heeft doorgevoerd. Daardoor kunnen piloten makkelijker opstijgen met rug- en zijwind, vanaf de baan die over het noorden en westen van Brussel gaat, het armere deel van de hoofdstad dus. Volgens sp.a-senator Bert Anciaux krijgt de rijkere oostkant zo minder lawaaihinder te slikken, en dat is oneerlijk. Anciaux noemt de genomen beslissing ook onveilig, en roept de Vlaamse meerderheidspartijen op om de maatregel na het zomerreces te blokkeren op de ministerraad, omdat die in strijd is met het regeerakkoord. Wathelet ontkent de aantijgingen van Anciaux. Volgens de staatssecretaris is de beslissing over de windnormen binnen de regering in de grootste transparantie genomen, en voert hij alleen maar uit wat er in het regeerakkoord staat.

De afgelopen maand juli is de inflatie in ons land opnieuw gedaald. Dat heeft de Federale Overheidsdienst Economie bekend gemaakt. In mei en juni steeg de inflatie nog licht tot 1.59%, maar voor juli klokken we dus af op 1.51%, De consumptieprijsindex, die de prijsevolutie meet van de belangrijkste goederen en diensten die gezinnen consumeren, steeg de afgelopen maand dan weer met 0,11%. De levensduurte nam vooral toe onder invloed van duurdere brandstoffen en verblijven in hotels en vakantiedorpen. Verse groenten, fruit en snijbloemen daalden dan weer in prijs. De spilindex, die bepaalt of lonen en uitkeringen stijgen, werd niet overschreden. Het Federaal Planbureau verwacht dat dat pas in de loop van volgend jaar het geval zal zijn.

Actua-Flash, dinsdag 30 juli om 18u op Actua-TV. Daarna doorlopend te bekijken in de nieuswlus.

Facebooktwittermail

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*