Actua-Flash. Kort politiek nieuws.

Open VLD-parlementsleden Patrick Dewael en Marleen Vanderpoorten waarschuwen in een opiniestuk in de krant De Morgen voor de overloop van Vlaams Belangers naar de N-VA. Volgens de liberalen dreigt de partij zo een nieuw platform te worden voor racistische en extreemrechtse ideeën. Dewael en Vanderpoorten schreven het stuk naar eigen zeggen niet uit electorale angst, maar omdat ze de kiezers er attent op willen maken dat er ook voormalige Belangers onderdak hebben gevonden bij de N-VA. Recent nog maakten Vlaams Belang-kopstukken als Karim Van Overmeire (BEELD) en Jurgen Ceder de overstap naar de partij van Bart De Wever. Die zei dit weekend nog geen Vlaams Belangers meer te willen opnemen in de partij. Volgens Dewael en Vanderpoorten een goede beslissing, al is het wel “too little, too late”, vinden ze. N-VA van haar kant is weinig onder de indruk. Ondervoorzitter Ben Weyts verwerpt de kritiek en stelt dat Dewael enkel een politiek spelletje speelt. ‘Open VLD ziet zijn kiezers weglopen, onder meer naar de N-VA. Daarom wil Open VLD die kiezers bang maken’ aldus Weyts die er op wijst dat de N-VA de potentiële overlopers eerst screent. Ze moeten de democratische principes aanvaarden. Bovendien gaat het om weinig mensen. ‘We hebben 34.000 nieuwe leden onder wie 200 met een verleden bij een politieke partij. 40 van hen komen uit het Vlaams belang’ zo besluit Weyts.

De federale regering is dit weekend begonnen met de begrotingscontrole. Om het begrotingstekort te beperken tot het met Europa afgesproken percentage van 2.8%, moet de regering op zoek naar om en bij de 100 miljoen euro. Ministers Turtelboom, Onkelinkx en Milquet hebben op de valreep nog geprobeerd om extra middelen te bekomen, onder meer voor rechtsbijstand, geestelijke gezondheidszorg en de politie. Maar bevoegd ministers Steven Vanackere en Olivier Chastel lijken niet geneigd om op die vraag in de gaan.Tijdens de gesprekken zal ook het relanceplan, dat bedoeld is om de economie opnieuw aan te zwengelen, de revue passeren. Al is het nu al duidelijk dat dat geen extra geld mag kosten. Dinsdag of woensdag moeten de begrotingsonderhandelingen rond zijn.

Als het van de federale meerderheidspartijen afhangt, moet er snel een nieuwe nationaliteitswet komen, zodat de snelBelgwet kan verdwijnen. Dat laat CD&V-parlementslid Nahima Lanjri weten in een persbericht. Ook voormalig minister van Justitie Stefaan De Clerck werkte tijdens de vorige regeerperiode aan zo’n wetsvoorstel, maar de val van de regering stak toen stokken in de wielen. In het wetsvoorstel dat nu op tafel ligt, staan participatie en integratie centraal. Wie dat kan bewijzen aan de hand van taalkennis, een diploma of een job, zou al na 5 jaar de Belgische nationaliteit kunnen verkrijgen. Daarnaast moeten de mogelijkheden om de nationaliteit opnieuw af te nemen volgens Lanjri uitgebreid worden, bijvoorbeeld na zware misdrijven of schijnhuwelijken. Naturalisaties tenslotte zouden enkel nog maar in hoogst uitzonderlijke gevallen toegestaan worden.

Koning Albert heeft voor het eerst in drie jaar opnieuw adellijke titels toegekend. Naar aanleiding van de nationale feestdag heeft België er drie baronessen, tien baronnen en negen ridders bij. Zoals elk jaar krijgen ook nu weer een aantal populaire Belgen een titel, zoals de Scala-begeleiders Steven en Stijn Kolacny en de Aalsterse Keizer Karnaval Kamiel Sergant. Maar er zijn ook een aantal gelukkigen bij die thuishoren in het lijstje van de rijkste Belgen. Dit jaar gaat het onder meer om Colruyt-hoofdaandeelhouder Jef Colruyt en zijn collega-distributeur Pierre-Olivier Beckers van de groep Delhaize. De voorbije twee jaar verleende de koning geen titels omdat er geen federale regering was. Met het toekennen van adellijke titels zet de koning een verouderd gebruik verder. Enkel in Spanje, België en Engeland worden nog nieuwe adellijke titels toegekend en wordt de adel als dusdanig nog erkend. In de Verenigde Staten is het zelfs verboden in het publiek adellijke titels te vermelden of te gebruiken.

Facebooktwittermail

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*