Actua-Flash. Kort politiek nieuws.

Electrabel, de groep die elektriciteit en gas levert aan 55 tot 60 procent van alle gezinnen in ons land, aanvaardt de blokkering van de energieprijzen vanaf 1 april. Dat houdt in dat het grootste Belgische energiebedrijf terugkomt op zijn plan om op de valreep de gasprijs nog met 3 procent te verhogen. En meer zelfs. Naast het terugtrekken van de indexering vanaf 1 april kunnen sommige klanten van Electrabel ook rekenen op een daling van de vaste prijzen, met meer dan 10 procent voor aardgas en gemiddeld 11 procent voor elektriciteit. Het aanbod geldt vanaf 1 mei en zal worden aangeboden aan iedereen – klant of geen klant – die kiest voor een contract met een vaste prijs voor een periode van 12 maanden. Electrabel voert de verlaging naar eigen zeggen door omdat de energiefactuur “zwaar doorweegt in het budget van de huishoudens”. Het gaat volgens het bedrijf per gezin om een jaarlijkse besparing van gemiddeld 200 euro op de energiefactuur. Electrabel maakt ook komaf met de verbrekingsvergoeding van 50 euro die tot op vandaag moet worden betaald wanneer de klant verandert van leverancier.

Electrabel zegt niet te buigen voor de politiek maar gewoon te doen wat de klant vraagt. Vraag is natuurlijk waarom het bedrijf zolang gewacht heeft om die consument te volgen. Alles laat uitschijnen dat Electrabel buigt onder commerciële druk. De voorbije weken verloor Electrabel gemiddeld 1.000 klanten per dag. In totaal zouden al zo’n 150.000 Electrabel-klanten hebben gekozen voor een andere leverancier. Ondertussen moet nog blijken hoeveel klanten zullen genieten van de prijsvermindering. Die is enkel geldig bij contracten met een vaste prijs. De meerderheid van de Electrabel-klanten bezit een contract met een variabele prijs.

Minister van Economie Johan Van de Lanotte was er als de kippen bij om te verklaren dat Electrabel nu eindelijk de wet gaat volgen. Maar voor de sp.a-politicus is dit nog maar een eerste stap. Ook hij wijst er op dat de prijsverlaging enkel geldt voor vaste prijscontracten.

Facebooktwittermail

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*