Actua-Flash. Kort politiek nieuws

Het partijbureau van de MR heeft zich vanmorgen bijna unaniem achter het deelakkoord rond BHV en de Senaat geschaard. Voorzitter Charles Michel kreeg ook de steun van zijn partijgenoten om de onderhandelingen voor een nieuwe federale regering verder te zetten. Grote afwezige op het partijbureau van de Franstalige liberalen was het FDF van Olivier Maingain. De partij dreigde er eerder al mee het kartel met MR te zullen opblazen als die de steun voor het BHV-akkoord niet zou intrekken. Het partijbestuur tekende ook unaniem verzet aan tegen het voorstel. Zondag beslist de radicaal-francofone partij officieel over de toekomst van het kartel met de MR. Maar alles wijst erop dat de twee op een scheiding afstevenen.

Deze week moet ook duidelijk worden welke partijen Elio Di Rupo aan boord hijst om een nieuwe regering te vormen. Daarbij zijn de groene partijen aan beide kanten van de taalgrens nog niet zeker van een plaats op het federale schip. Onder meer Open VLD en CD&V zouden al aangestuurd hebben op het verderzetten van de onderhandelingen met 6 partijen. Die piste is op z’n minst opmerkelijk te noemen. Want zonder de Groenen hebben CD&V, s.pa en Open VLD geen meerderheid langs Vlaamse kant. Toch wordt die mogelijkheid overwogen omdat de ideeën van Groen! Te sterk zouden verschillen van die van de andere partijen.

Enkele uren voor de start van een cruciale overlegronde met de EU en het IMF hebben de Grieken nieuwe besparingen aangekondigd. Vooral in de overheidssector zou er gelet worden op de uitgaven. Er wordt niet alleen geknipt in de uitgaven, maar ook enkele bedrijven die afhangen van subsidies zouden de deuren moeten sluiten. Tenslotte zal er ook strenger opgetreden worden tegen belastingontduiking. De besparingen zijn noodzakelijk, want Athene blijft ook volgend jaar kampen met een recessie. Pas in 2013 worden er voor het eerst weer positieve groeicijfers verwacht.

Facebooktwittermail

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*