Na een marathonvergadering van 17 uur gisteren zitten de onderhandelaars voor een nieuwe federale regering sinds vanmiddag opnieuw samen rond de tafel. Ondanks de lange duur van de onderhandelingen lijkt het erop dat het optimisme de bovenhand haalt bij de partijkopstukken. Naar verluidt zou er een akkoord over de benoeming van de 3 burgemeester in de Brusselse rand in de maak zijn. Het ontwerpdecreet van Vlaams minister van Vlaamse Rand Geert Bourgeois, dat stelt dat niet-benoemde kandidaat-burgemeesters niet opnieuw voorgedragen kunnen worden, zou daarbij geen roet in het eten gooien, klinkt het. Vandaag staan officieel de financieringswet en BHV op de agenda. Maar zolang de kwestie van de 3 burgemeesters niet van de baan is, lijkt het zeer onwaarschijnlijk dat die onderwerpen zullen worden behandeld. Di Rupo gaat vanavond nog langs bij de koning om verslag uit te brengen.
De discretie aan de onderhandelingstafel begint stilaan barsten te vertonen. Zo is er dit weekend een aangepaste versie van de nota van Di Rupo gelekt naar de pers. Uit die tekst blijkt dat de splitsing van BHV weleens een toekomstproject zou kunnen worden. De splitsing van de kieskring wordt pas officieel na een wijziging van de grondwet, en die moet ten laatste een jaar voor de verkiezingen van juni 2014 worden doorgevoerd. Dat is een erg krappe timing om het dossier voor het einde van deze legislatuur nog af te ronden. Bij de PS ontkennen ze het feit dat Brussel-Halle-Vilvoorde op de lange baan zou worden geschoven. Volgens de socialisten willen alle Franstalige partijen de teksten over BHV zo snel mogelijk voorleggen aan het parlement van zodra er een regering is.
De federale regering gaat de Gemeentelijke Holding nog één keer financieel bijspringen. Dat heeft premier Yves Leterme vanmorgen aangekondigd. De Holding, waar alle gemeente- en provinciebesturen aandeelhouder van zijn, kwam recent opnieuw in moeilijke papieren door de problemen bij de bank Dexia De federale regering gaat de holding nu voor enkele tientallen miljoenen euro’s bijspringen. In ruil daarvoor krijgt de overheid wel alle aandelen van het communicatienetwerk Astrid in handen. Volgens premier Leterme is het wel de laatste keer dat de federale overheid de Gemeentelijke Holding te hulp snelt. De volgende keer is dat de verantwoordelijkheid van de gewesten, vindt hij.
Laat een reactie achter