Actua-Flash. Kort politiek nieuws

De partijen die samen met formateur Elio Di Rupo proberen een communautair akkoord af te sluiten, zitten sinds vanmiddag opnieuw rond de tafel. De acht staan voor een moeilijke opdracht: ze moeten een compromis vinden over BHV, de financieringswet en de staatshervorming dat zowel voor CD&V als voor MR aanvaardbaar is. Het voorstel over de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde dat nu op tafel ligt, blijft dicht aanleunen bij het voorstel dat Di Rupo begin juni in de formateursnota naar voren heeft geschoven. Voor de MR wordt de zuivere splitsing van BHV in dat voorstel niet genoeg gecompenseerd, maar CD&V blijft erbij dat de voorstellen de basis moeten vormen van een akkoord over BHV. Dat akkoord moet in ieder geval snel komen, voordat er over de begroting en de vorming van een nieuwe regering kan gepraat worden.

Ook vanuit het Vlaamse kamp wordt de voortgang van de onderhandelingen nauwgezet gevolgd. Zo heeft Vlaams Minister-President Kris Peeters nog maar eens benadrukt dat een goed federaal akkoord geen afbreuk mag doen aan het Vlaams regeerakkoord. De CD&V’er wil in geen geval dat de kapitaalbuffers van de Vlaamse begroting gebruikt zouden worden om de federale kas te spijzen. Toch doet Peeters ook enkele toegevingen. Zo is Vlaanderen volgens hem onder meer bereid om bij te dragen aan de pensioenen van Vlaamse ambtenaren en aan de gezondheidszorg.

In het Europees parlement in Brussel is een conferentie aan de gang over de toekomst van de Europese bossen. 2011 werd door de Verenigde Naties uitgeroepen tot het internationale jaar van het bos. Zowat alle bossen in Europa hebben te lijden onder het veranderende klimaat. Een speciale werkgroep binnen het Europees parlement heeft daarom de koppen bij elkaar gestoken. Concreet onderzoeken ze hoe de klimaatopwarming gerijmd kan worden met een duurzaam behoud en beheer van de Europese bossen. Ook prins Albert van Monaco drukte z’n bezorgdheid uit op de conferentie.

Facebooktwittermail

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*