Actua-Flash. Kort politiek nieuws

Als het van minister van Financiën Didier Reynders afhangt, zit ook het FDF van Olivier Maingain straks mee aan de onderhandelingstafel. Dat zei de voormalige voorzitter van MR vanmorgen op Radio 1. Volgens Reynders kan het niet dat de sterkste man van Brussel niet mee onderhandelt met de 8 partijvoorzitters over een communautair akkoord. Daarnaast benadrukte hij dat dat akkoord niet alleen de benoemingen van de 3 burgemeesters in de faciliteitengemeenten moet regelen, maar ook de verankering van die faciliteiten in de grondwet. Tenslotte roept Reynders de Vlaamse partijen ook op om toegevingen te doen, zodat de bewering dat het zonder N-VA allemaal veel vlotter zou verlopen ook echt realiteit wordt.

Christine Lagarde, de directeur van het Internationaal Monetair Fonds, beweert dat een nieuwe bankencrisis en een nieuwe recessie niet onwaarschijnlijk is. Die uitspraak deed de topvrouw van het IMF tijdens een congres voor bankiers in de Verenigde Staten. Volgens de française is het wereldwijde herstel nog erg broos. In de eerste plaats moeten de banken daarom het vertrouwen van consumenten en investeerders herstellen. In dat verband had Lagarde het specifiek over kapitaalsverhogingen. De banken van economisch zwakke landen zouden daarvoor een beroep moeten kunnen doen op het Europees noodfonds. Tenslotte wijst ze de Europese regeringen op hun verantwoordelijkheid om naast het nemen extra bezuinigingsmaatregelen ook te blijven investeren.

Volgens de Boerenbond hebben de zware stormen van 18 en 23 augustus voor meer dan 60 miljoen euro schade toegebracht aan de hardfruitsector. De landbouworganisatie heeft daarom bij Vlaams minister-president Kris Peeters aangedrongen op extra steun voor de fruittelers. Peeters, die ook Vlaams minister van Landbouw is, heeft al beloofd dat er steun steunmaatregelen zullen komen, zoals het vervroegd uitbetalen van premies en het toekennen van overbruggingskredieten. Daarnaast rekent hij ook op schadevergoedingen uit het rampenfonds. Maar daarvoor moet het noodweer op federaal niveau eerst als ramp erkend worden.

Facebooktwittermail

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*