Actua-Flash. Kort politiek nieuws

De onderhandelaars voor een nieuwe regering hebben vandaag weer de hele dag rond de tafel gezeten met formateur Di Rupo. Daarbij werd er vooral gepraat over fiscale autonomie en over de hervorming van de financieringswet, die de geldstromen van de federale regering naar de deelstaten regelt. Eerder op de dag kwam ook al justitie aan bod. In dat dossier ging het vooral over de overdracht van bevoegdheden naar de deelstaten. Na vandaag zal de nota van de formateur voor de eerste keer helemaal doorgenomen zijn. Pas maandag worden de onderhandelingen hervat.

Ook politici die niet deelnemen aan de onderhandelingen hebben zo hun eigen mening over het verloop van de gesprekken. Dat bleek vanmorgen nog uit een gesprek van RTBF-radio met ontslagnemend minister van Justitie en oud-CD&V-voorzitter Stefaan De Clerck. Daarin zei de christendemocraat dat CD&V wil dat de onderhandelingen over een staatshervorming en de vorming van een nieuwe regering slagen, maar dat de partij een communautair akkoord niet tegen elke prijs zal aanvaarden. Daarmee roept de christendemocraat de onderhandelende partijen op om niet teveel af te wijken van hetgeen de partijvoorzitters op 21 juli overeengekomen zijn. De Clerck benadrukt ook nog dat de onderhandelingen zo snel mogelijk afgerond moeten worden, met een akkoord over de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde.

De opvang van asielzoekers in hotels heeft de Belgische schatkist in totaal al meer dan 23 miljoen euro gekost. Dit jaar werd er aan die vorm van opvang al bijna 2 keer meer geld uitgegeven dan voorzien. Dat blijkt uit cijfers die N-VA-kamerlid Sarah Smeyers kreeg van de federale staatssecretaris voor Maatschappelijke Integratie Philippe Courard. De noodmaatregel is 2 jaar geleden ingevoerd, maar ook nu nog verblijven er meer dan 300 minderjarige asielzoekers in Brusselse hotels, volgens Courard omdat er een acuut tekort is aan opvang voor niet-begeleide minderjarigen. N-VA zegt dat daar dringend verandering in moet komen, omdat de opvang in hotels voor een aanzuigeffect zou zorgen.

Facebooktwittermail

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*