Actua-Flash. Kort politiek nieuws

Minister van Begroting Guy Vanhengel waarschuwt dat de opmaak van de begroting van 2012 wel eens erg lastig kan worden. Volgens de Open VLD’er moet er niet alleen veel bespaard worden, maar is ook de kas van de federale overheid bijna helemaal leeg. Dat komt doordat de staat in de nasleep van de economische crisis in 2008 en 2009 extra geld heeft moeten toestoppen aan de gewesten, de gemeenschappen en de sociale zekerheid, en dat terwijl er nauwelijks nieuwe inkomsten waren. Wie de begroting van 2012 zal moeten opstellen, is afhankelijk van de vooruitgang die de onderhandelende partijen boeken. Ten laatste tegen 10 september zou duidelijk moeten zijn wie dit voor z’n rekening neemt: de onderhandelaars zelf of de regering van lopende zaken.

4 op de 10 energieprestatiecertificaten bevatten fouten. Dat blijkt uit een onderzoek dat minister van Energie Freya Van den Bossche liet uitvoeren. Wie zijn woning wil verkopen of verhuren, moet zo’n document laten opmaken om meer informatie over de energiezuinigheid van de woning te kunnen voorleggen. Maar de certificaten geven dus blijkbaar vaak geen waarheidsgetrouw beeld weer van de energiescore’s. Volgens Van den Bossche is dat te wijten aan de opleiding van de energiedeskundigen. Die moet in de toekomst centraal georganiseerd worden. Bovendien moeten de deskundigen ook de kans krijgen om zich regelmatig bij te scholen.

Minister van Defensie Pieter De Crem houdt de optie open om grondtroepen naar Libië te sturen als het regime van kolonel Khadaffi ten val zou komen. Dat zegt de CD&V-er in Gazet van Antwerpen. Momenteel zijn er al landgenoten actief in de regio. Zo zouden de Belgische F16’s onder meer geholpen hebben met de NAVO-bombardementen boven de hoofdstad Tripoli. Volgens De Crem zouden de grondtroepen onder meer kunnen instaan voor de bewaking van luchthavens of de begeleiding van konvooien, om te voorkomen dat Libië na de val van z’n dictator in een machtsvacuüm terecht komt. Een officiële vraag van de NAVO is er evenwel nog niet. Morgen komen de kamercommissies Landsverdediging en Buitenlandse Betrekkingen bijeen om te debatteren over de kwestie.

Facebooktwittermail

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*