Actua-Flash. Kort politiek nieuws

In Libië gaat de strijd om de hoofdstad Tripoli intussen onverminderd voort. In sommige wijken van de stad woeden er nog bloedige gevechten tussen de rebellen en de aanhangers van kolonel Khadaffi. Met de steun van de NAVO is ook een aanval ingezet op het hoofdkwartier van de Libische leider. Volgens de journalisten ter plaatse is de situatie gevaarlijk, en is het ook niet evident om aan betrouwbare informatie te geraken. Zo raakte gisteren nog bekend dat een van de zonen van Khadaffi helemaal niet was opgepakt, zoals de rebellen eerst verkondigd hadden. Toch ziet het ernaar uit dat er spoedig een einde komt aan de dictatuur in Libië. Steeds meer landen erkennen de Nationale Overgangsraad, de regering van de rebellen is dat, als de legitieme regering in Libië. Ook de Verenigde Staten benadrukken nogmaals dat Khadaffi moet vertrekken.

Ontslagnemend CD&V minister Inge Vervotte heeft aangekondigd dat ze na bijna 10 jaar de politiek verlaat. Vervotte maakt de overstap naar de zorgsector, waar ze Michel Vanholder zal vervangen als gedelegeerd bestuurder bij vzw Emmaüs. De minister blijft voorlopig wel haar verantwoordelijkheid binnen de regering van lopende zaken opnemen. Vervotte benadrukt dat sociaal engagement altijd de rode draad is geweest van haar werk en inzet, en dat de zorgsector haar steeds na aan het hart heeft gelegen.

De 8 onderhandelaars die deelnemen aan de gesprekken voor een nieuwe regering hebben het vandaag voor het eerst echt over de splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde gehad. Pas als het in dat dossier tot een oplossing komt, kan er een regeerakkoord worden opgemaakt. Een van de twistpunten blijft de benoemingen van de faciliteitenburgemeesters. In het voorstel van formateur Di Rupo verschuift die bevoegdheid naar het tweetalige grondwettelijk hof, terwijl nu nog de Vlaamse Kamer van de Raad van State over de kwestie beslist. Ook de bijkomende compensaties voor de franstaligen en een uitbreiding van Brussel liggen gevoelig. Morgen praten de 8 partijvoorzitters over de financieringswet.

 

 

Facebooktwittermail

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*