Actua-Flash. Kort politiek nieuws.

Formateur Elio Di Rupo heeft vanmorgen nog samengezeten met de partijvoorzitters die deze week nog niet aan de beurt waren geweest. Naast Groen!-voorzitter Wouter Van Besien kwam ook CD&V-voorzitter Wouter Beke langs bij de formateur. Beke benadrukte opnieuw dat BHV eerst van de baan moet zijn voordat er over het sociaal-economische luik gesproken kan worden. Hij herhaalde ook dat de wetsvoorstellen die hij als onderhandelaar opstelde de basis moeten vormen van de onderhandelingen. En net als de Franstalige partijen is ook de CD&V nog van plan om amendementen in te dienen. Vanavond en morgen zit Di Rupo rond de tafel met alle 8 partijvoorzitters.

Minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom gaat binnenkort overleg plegen met de GSM-operatoren. Aanleiding daarvoor zijn de communicatieproblemen van gisterenavond op het muziekfestival Pukkelpop in Hasselt. Nadat bekend raakte dat het noodweer daar slachtoffers had geëist, was er een tijdlang geen gsm-verkeer mogelijk doordat het netwerk overbelast was. Turtelboom wil samen met de operatoren op zoek naar creatieve oplossingen om zulke problemen in de toekomst te vermijden. De minister gaat ook het verloop van de hulpverlening op het festival evalueren.

Volgens minister van Financiën Didier Reynders zijn de uitgave van euro-obligaties en de uitbreiding van het Europees noodfonds de meest aangewezen oplossingen voor de Europese schuldencrisis. Frankrijk en Duitsland hadden beide opties eerder deze week nochtans van tafel geveegd. Beide landen vrezen dat het door de eurobons duurder wordt om geld te lenen, en dat het extra geld voor het noodfonds vooral uit de zakken van de rijkere lidstaten moet komen. Reynders zegt de houding van Merkel en Sarkozy te begrijpen, maar benadrukt tegelijk dat het de enige optie is om het vertrouwen in de euro opnieuw te herstellen.

Facebooktwittermail

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*