Actua-Flash. Kort politiek nieuws

Formateur Elio Di Rupo heeft vandaag zijn gesprekken met de verschillende partijvoorzitters verder gezet. Vanmorgen was Charles Michel van de MR aan de beurt. Hij verklaarde voor de start van z’n onderhoud met Di Rupo dat diens nota volstaat om verder te onderhandelen over Brussel-Halle-Vilvoorde. Maar net als de Vlaamse partijen is ook de MR van plan om enkele wijzigingen aan de tekst voor te stellen. Daarmee stelt Michel zich opvallend gematigd op in vergelijking met FDF-kartelcollega Olivier Maingain. Die benadrukte vanmorgen op de RTBF nog eens dat de splitsing van BHV voor hem enkel bespreekbaar is als daar ook een uitbreiding van Brussel aan vast hangt. Later op de dag kwamen ook nog PS-vicepremier Laurette Onckelinx en CDH-voorzitster Joëlle Milquet langs bij de formateur. Morgen en zaterdag zitten dan opnieuw alle 8 partijvoorzitters samen rond de tafel, voor het eerst in bijna een jaar tijd.

Vlaams minister-president Kris Peeters heeft een crisisberaad aangekondigd met de groentesector. Daar zou moeten worden bekeken of er een oplossing kan worden gevonden voor de extreem lage prijzen die de producenten op dit ogenblik voor hun groenten ontvangen. De groenten worden op dit moment onder de kostprijs verkocht. Dat heeft te maken met een samenloop van omstandigheden. Eerst was er de EHEC-crisis. Die werd gevolgd door een koude en natte zomer, waardoor het verbruik van groenten relatief laag bleef.

Ook de financiële markten blijven onrustig. Zowel de Europese als de Amerikaanse beurzen stevenen vandaag af op rode eindcijfers. Reden voor die neerwaartse spiraal zijn de vooruitzichten van de Amerikaanse bank Morgan Stanley. Die vreest dat de wereldeconomie op weg is naar een recessie. Ook de Amerikaanse groeivooruitzichten van dit jaar schat de bank pessimistiser in dan eerst gedacht. De goudprijs daarentegen bereikt opnieuw een recordpeil.


Facebooktwittermail

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*