Actua-Flash. Kort politiek nieuws

De Franse president Sarkozy en de Duitse bondskanselier Merkel hebben gisteren op een bijeenkomst in Parijs voorgesteld om een economische regering te voorzien voor de eurozone. Die regering zou moeten bestaan uit 17 staatshoofden en regeringsleiders van de eurolanden, die twee keer per jaar samenzitten onder leiding van Europees President Herman Van Rompuy. Volgens ex-premier Guy Verhofstadt gaat die beslissing niet ver genoeg. De voorzitter van de liberale fractie in het Europees parlement vindt dat er meer nodig is om het vertrouwen van de financiële markten in de eurozone te herstellen. Verhofstadt denkt daarvoor in de eerste plaats aan euro-obligaties. Die gemeenschappelijke obligaties van de eurolanden zouden de rente op de overheidsschuld kunnen doen dalen. Ook de speculatie tegen zwakke eurolanden zou erdoor afnemen. Maar over de uitgifte van die eurobons bestaat momenteel geen politieke consensus binnen Europa.

Als het van Olivier Maingain afhangt, beperken de onderhandelingen over een nieuwe regering zich niet alleen tot wat er in de nota-Di Rupo staat. Dat zei hij in de krant De Morgen. De FDF-voorzitter is niet alleen van plan om amendementen op de huidige voorstellen in te dienen. Maingain wil ook eigen voorstellen formuleren, onder meer over de uitbreiding van Brussel. De Vlaamse partijen willen de kwestie BHV nochtans zo snel mogelijk behandelen. Anders dreigt ons land opnieuw op verkiezingen af te stevenen. Maar volgens Maingain is dat gezien de de internationale economische situatie geen optie.

Touring en VAB roepen Vlaams Minister van Mobiliteit Hilde Crevits op om de verlichting op onze autosnelwegen in bepaalde gevallen opnieuw aan te steken. Volgens de automobilistenverenigingen kan rijden op een donkere autostrade erg gevaarlijk zijn, bijvoorbeeld wanneer het hevig regent. Sinds 15 juli brandt er op de helft van de snelwegen met verlichtingspalen geen licht meer. De politie kan beslissen om die lichten opnieuw te laten branden, bij ongevallen of wegwerkzaamheden. Maar er bestaan geen duidelijke regels wanneer dat wel of niet moet gebeuren. Minister Crevits is het niet eens met deze kritiek, en zegt dat bestuurders en wegpolitie wellicht nog moeten wennen aan de nieuwe regel.

Facebooktwittermail

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*