Actua-Flash. Kort politiek nieuws

Formateur Di Rupo is vanmorgen opnieuw aan de slag gegaan na een vakantieperiode van 3 weken. Tijdens een eerste vergadering met premier Leterme werd er voornamelijk gepraat over de begroting voor 2012 en vooral wie die moet opstellen. Alles staat of valt met een akkoord over Brussel-Halle-Vilvoorde. Als de onderhandelende partijen voor begin september met een communautaire oplossing uit de bus komen, worden zij verantwoordelijk voor de opmaak van de begroting. Lukt dat niet, dan is het premier Leterme die op zoek moet gaan naar besparingsmogelijkheden. De formateur gaat de rest van de week nog met alle partijvoorzitters afzonderlijk praten. Pas vrijdag zit Di Rupo opnieuw met alle 8 onderhandelende partijen rond de tafel.

Minister van Financiën Didier Reynders heeft met de belangrijkste banken en verzekeraars gepraat over hun bijdrage aan het reddingsplan voor Griekenland. Die ontmoeting kwam er nadat de Europese staatshoofden en regeringsleiders op 21 juli afspraken maakten over nieuwe steun aan Griekenland. Concreet bestaat de steun van de banken en verzekeraars uit het verlengen van de looptijd van de Griekse obligaties die ze in hun portefeuille hebben. Zo krijgt Athene niet alleen meer tijd om haar schulden af te lossen. De maatregel moet ook de rente op de Griekse markt stabiel houden. In totaal zijn de banken en verzekeraars in ons land voor 4,5 miljoen euro blootgesteld aan Grieks staatspapier.

Oud-CD&V-voorzitter en minister van Justitie Stefaan De Clerck heeft aangedrongen op vernieuwing binnen z’n partij. Volgens De Clerck is het huidige politiek bestel niet meer evenwichtig en moet de democratie en dus ook de CD&V zichzelf opnieuw uitvinden. In de toekomst wil De Clerck vaker een beroep doen op de burger via referenda. Ook een projectmatige samenwerking tussen steden en gemeenschappen en de besturing van Brussel door verschillende overheden vindt de CD&V minister een goed idee.

Facebooktwittermail

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*