Actua-Flash.Kort politiek nieuws

Wouter Beke is niet van plan om bij het hervatten van de regeringsonderhandelingen meteen te praten over de begroting. Dat zei de CD&V-voorzitter in Het Laatste Nieuws. Beke wil dat de onderhandelingen zich meteen toespitsen op het communautaire, zoals half juli al was afgesproken. Als het van de CD&V’er afhangt, moet er dus eerst een akkoord zijn over BHV voordat er gepraat kan worden over sociaal-economische maatregelen. Nochtans zijn die dringend nodig. Kredietbeoordelaars dreigen ermee de rating van ons land te verlagen als België niet versneld z’n schuld afbouwt en z’n pensioenlast terugdringt.

Premier Yves Leterme wil het begrotingstekort volgend jaar tot onder de 3% doen dalen. Met die uitspraak trekt de regering van lopende zaken de opmaak van de begroting van 2011 naar zich toe, al zit de premier volgende week wel nog rond de tafel met formateur Di Rupo. Momenteel kampt ons land nog met een tekort van 3,6%. Om dat cijfer verder te doen dalen, is er volgens Leterme nood aan verregaande saneringen en bezuinigingen, zonder het vertrouwen van investeerders en consumenten te schaden.

Ook minister van Justitie Stefaan De Clerck is van plan om er na de vakantie opnieuw in te vliegen. De CD&V’er wil dan echt werk maken van de grootschalige hervorming van justitie. Volgens De Clerck is de tijd rijp, omdat veel van zijn ideëen ook terugkwamen in de formateursnota van Elio Di Rupo.

Facebooktwittermail

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*