Actua-Flash.Kort politiek nieuws

Kamer en Senaat komen al op 5 september bijeen om de Europese maatregelen tegen de schuldencrisis te bespreken. Dat heeft het kernkabinet beslist. Officieel is de regering nog met vakantie, maar de regeringstop houdt de financiële situatie nauwgezet in het oog. Ontslagnemend premier Yves Leterme riep eerder het parlement al op om vroeger bijeen te komen, zodat de Europese maatregelen om de schuldencrisis te bedwingen snel in Belgische wetgeving kunnen omgezet worden. Zelf zit Leterme volgende week nog rond de tafel met formateur Di Rupo om het over de werkwijze voor een nieuwe begroting te hebben.

Wereldwijd is het opnieuw een zwarte dag voor de beurzen. In de Verenigde Staten openden de Dow Jones en de Nasdaq onmiddellijk in het rood. En ook in Europa doken de koersen na een lichte stijging opnieuw de dieperik in. Nochtans heeft de Europese Centrale Bank er alles aan gedaan om de financiële markten opnieuw tot bedaren te brengen. Zo kondigde de ECB onlangs aan dat ze van plan is om staatsobligaties van Spanje en Italië aan te kopen, niet toevallig 2 landen die zich al een tijdje in het oog van de financiële storm bevinden.

Ontslagnemend minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom heeft aangekondigd dat ze de schorsing van voormalig commissaris-generaal Fernand Koekelberg zal verlengen. De topman van de federale politie nam in maart ontslag nadat hij in opspraak was gekomen door een dure dienstreis naar Qatar. In zijn volgende job als verbindingsofficier werd Koekelberg onlangs geschorst na beschuldigingen van verkrachting. Die schorsing is nu dus verlengd, maar dat weerhoudt Koekelberg er niet van om zich opnieuw kandidaat te stellen voor de functie van commissaris-generaal. Voor die topjob zijn er tien kandidaten.

Facebooktwittermail

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*