Actua-Flash. Kort politiek nieuws.

Minister van Financiën Didier Reynders heeft een ambtenaar die ooit zelf belastingen ontdook aan het hoofd geplaatst van een buitendienst van Financiën. Dat zegt sp.a-Kamerlid Dirk Van Der Maelen. Van Der Maelen wil dat premier Van Rompuy de benoeming ongedaan laat maken. De ambtenaar in kwestie gaf in 1997 en 1998 zijn Luxemburgse rekening niet aan. Hij kreeg daarvoor een administratieve boete van 620 euro, maar vocht die dan aan voor de rechtbank. Vorig jaar oordeelde de rechter dat ‘niet betwist kan worden dat er sprake was van kwader trouw en/of opzet de belastingen te ontduiken’ en dat de boete dus terecht was. Van Der Maelen zegt dat Reynders hiervan wist.
Angela Merkel, de Duitse bondskanselier blijft de machtigste vrouw ter wereld. Dat meldt het jaarlijkse klassement van het Amerikaanse magazine Forbes. De lijst van machtige vrouwen wordt gedomineerd door leading ladies uit de zakenwereld. Het magazine stelt de lijst samen op basis van invloed, niet op basis van beroemdheid of populariteit. Merkel staat al vier jaar op rij op de eerste plaats in de ranglijst. Als Duitse bondskanselier leidt ze de op drie na grootste economie ter wereld.
In Afghanistan zijn de stembureaus open voor de presidentsverkiezingen. Maar liefst 17 miljoen Afghanen moeten een nieuwe president kiezen. Het is de tweede keer dat de Afghaanse bevolking een president kiest sinds de Amerikaanse invasie en de omverwerping van het fundamentalistische talibanregime. Er zijn 41 kandidaten, maar huidig president Hamid Karzai is favoriet. Volgens peilingen strandt Karzai op 45 procent. Als hij niet de helft van de stemmen haalt, komt er een tweede stemronde. De aanloop naar de verkiezingen was bijzonder bloedig. De taliban hebben talloze aanslagen gepleegd en aanvallen uitgevoerd om de stembusgang in de war te brengen. Ook bij de aanvang van de presidentsverkiezingen zijn er enkele aanslagen gepleegd.

Facebooktwittermail

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*