Actua-Flash. Kort politiek nieuws.

Preformateur Elio Di Rupo is begonnen met zijn consultaties. Hij doet dit samen met N-VA-voorzitter Bart De Wever. Volgens de PS is dat een kwestie van efficiëntie en continuïteit. Di Rupo heeft al duidelijk gemaakt dat hij alle grote ‘democratische’ partijen wil ontmoeten. Dat wil zeggen dat Vlaams Belang, Lijst Dedecker en Parti Populaire niet welkom zijn bij hem. Ondanks het feit dat een afspiegeling van de gewestmeerderheden de grootste kans maakt, krijgen de liberalen en groenen toch een uitnodiging. En ook de preformateur is van plan om in alle discretie te werken, misschien zelfs nog strikter dan informateur De Wever. Zo maakt het PS-kopstuk niet bekend waar, wanneer en met wie hij overlegt. Hij kiest ook op regelmatige tijdstippen een andere vergaderplaats. Een lange zomer dus, boordevol onderhandelingen die in alle stilte zullen gevoerd worden.
Ondertussen heeft koning Albert II Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans ontvangen. Dat gebeurde naar aanleiding van de viering van de Vlaamse feestdag en dit is dus de eerste keer. Peumans sprak in zijn 11 julitoespraak verzoenende taal. Hij nodigde op het stadhuis van Brussel de Franstaligen uit om mee te werken aan een grondige staatshervorming. Peumans zegt: ‘Vlaanderen is niet de vijand van de Franstaligen. We moeten tot een contract komen tussen de twee grote gemeenschappen’. Peumans vond het gesprek met de koning ‘best aangenaam’. Het N-VA-kopstuk kwam eerder al onder vuur te liggen toen hij weigerde om naar de nieuwjaarsreceptie op het paleis te komen. Maar de overtuigde republiek ziet geen graten in een uitnodiging voor een audiëntie.

Aan het Justus Lipsius-gebouw in Brussel hebben ongeveer 200 melkboeren betoogd tegen de hervormingsplannen voor de melkveesector. Europa wil namelijk de huidige regels aanpassen om een melkcrisis zoals vorig jaar in de toekomst te vermijden. In 2009 kwamen de melkveeboeren al geregeld in opstand. Zo waren er verschillende Europese betogingen in Brussel en er was ook de actie in Ciney, waarbij duizenden boeren toen 3 miljoen liter melk weggoten op een wei. De melkveehouders kregen uiteindelijk toch een tegemoetkoming om uit de kosten te geraken, maar Europa kondigde aan dat een groep van experts zich over de problemen zou buigen. En die experts pleiten er onder meer voor om de vaste contracten tussen boeren en melkbedrijven af te schaffen, maar daar zijn de melkveeboeren zelf niet over te spreken. Zo zouden individuele melkboeren zich niet meer mogen groeperen om sterker te staan. En daardoor vrezen ze dat ze zonder vaste contracten een speelbal zullen worden van de melkindustrie.
In de Handelsbeurs in Gent zijn de ministers van Milieu van de Europese Unie bijeen gekomen om te praten over het duurzaam gebruik van materialen. Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege zit de informele ministerraad voor. Schauvliege wou het thema, duurzaam gebruik van materiaal op de Europese agenda plaatsen. ‘Als je iets maakt als fabrikant, dan moet je op voorhand nadenken over de materialen die daarin zitten en hoe we die later kunnen hergebruiken in een andere toepassing’, zegt Schauvliege. Dat een minister van een deelstaatregering een Europese ministerraad mag voorzitten, is uniek in Europa, maar de andere lidstaten hebben hier geen problemen mee.

Facebooktwittermail

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*