Actua-Flash. Kort politiek nieuws.

Consumentenorganisatie Test-Aankoop meldt dat Internet en digitale televisie nog altijd veel te duur zijn in ons land. Test-Aankoop vergeleek de prijzen in ons land met die van onze buurlanden. De Belg betaalt gemiddeld 44 euro per maand voor zijn internetverbinding, terwijl het Europees gemiddelde op 37 euro ligt.
Volgens Test-Aankoop houden Belgacom en Telenet, de 2 grote telecomproviders, de prijzen kunstmatig hoog. Verder stelt Test-Aankoop dat de prijzen voor de meest populaire abonnementsformules sinds 2005 gestegen zijn, alsook de downloadsnelheid, maar niet evenredig de prijs. Bovendien beperken de providers ook het downloadvolume, wat in de rest van Europa ondenkbaar is.
Belgacom ontkent alvast dat het de prijs hoog houdt. Test-Aankoop pleit er nu voor om het netwerk van Belgacom en Telenet af te splitsen, en dit onder te brengen in een onafhankelijke netwerk-en kabelbeheerder. Die moet alle providers toegang geven tot dat netwerk.
De positie van MR-partijvoorzitter Didier Reynders is wankel na een petitie die vervroegde voorzittersverkiezingen vraagt. In die petitie hadden 35 partijmandatarissen, onder wie enkele zwaargewichten, gepleit voor een oplossing voor de ‘leiderschapscrisis’ bij de Franstalige liberalen. Vooral het feit dat Reynders de functie van partijvoorzitter combineert met die van federaal vicepremier en minister van Financiën krijgt kritiek. Tot die rebellerende zwaargewichten behoren voormalig voorzitter Louis Michel, Charles Michel en Christine Defraigne. Die laatste is onlangs afgezet als Senaatsfractieleidster. Na afloop van de bijeenkomst zei Reynders dat de gemoederen bedaard zijn, maar andere stemmen melden dat er nog altijd naar een oplossing wordt gezocht.
Groen!-Kamerlid Stefaan Van Hecke heeft een analyse gemaakt over het aantal dossiers over milieu-inbreuken. De analyse gebeurde op basis van antwoorden van ministers van Justitie Jo Vandeurzen en Stefaan De Clerck. Van Hecke stelt vast dat het aantal veroordelingen in milieudossiers bedroevend laag is. Er zit dus geen enkele lijn in de vervolging van milieuovertreders. Het resultaat is dat amper een tiende van de gevallen tot een dagvaarding komt. In de periode 2005 – 2008 steeg het aantal dossiers van de milieu-inspectie bij het gerecht van 456 tot 605 per jaar. Het gaat doorgaans om zware milieu-inbreuken. Bovendien gaat het vaak maar om een fractie van de milieu-inbreuken. Uiteindelijk leidt dat alles concreet tot een beperkt aantal veroordelingen: een 120-tal personen in heel Vlaanderen in 1557 dossiers.

Facebooktwittermail

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*