Actua-Flash. Kort politiek nieuws.

Het vertrek van Karel De Gucht naar de Europese Commissie heeft niet enkel gevolgen voor de samenstelling van de federale regering. In de Kamer hebben ook nog eens twee nieuwe Kamerleden van Open Vld de eed afgelegd. Eén van beide is de Gentse schepen Mathias De Clercq meteen ook als poulain van Guy Verhofstadt de gedoodverfde volgende voorzitter van Open Vld. De vraag stelt zich nu of De Clercq als kamerlid nog schepen van Gent zal blijven. Zijn voorganger Sas Van Rouveroij mocht immers het ambt van schepen niet cumuleren met dat van Vlaams parlementslid. Van Rouveroij koos voor het Vlaams parlement en werd als schepen opgevolgd door Mathias de Clercq. Op onze vraag wat hij nu zal doen met zijn schepenambt, wou Mathias De Clercq liever geen commentaar kwijt. Het Europees parlement is akkoord gegaan met een nieuwe termijn van vijf jaar voor José Manuel Barroso als voorzitter van de Europese Commissie. De conservatieve Portugese ex-premier kreeg 382 stemmen voor en 219 tegen, terwijl 117 leden van het Europarlement zich van stemming onthielden. Barroso had al de steun van de regeringsleiders van de 27 EU-landen. Zij droegen hem in juni voor voor een tweede termijn van vijf jaar.
In het parlement kon Barroso uiteraard rekenen op de steun van de Europese Volkspartij, zijn politieke familie die met 265 zetels de grootste fractie in het parlement vormt. Ook een meerderheid van de liberalen van de Belgische oud-premier Guy Verhofstadt, goed voor 84 zetels, en de eurosceptische conservatieve fractie met 54 zetels gaven hem de zegen.

De tweede grootste groep, de socialisten met 184 zetels, stemden in verspreide slagorde. Zo gaven Portugese en Spaanse leden blijk van Iberische solidariteit, terwijl onder meer de Fransen en de Belgen tegen Barroso stemden en weer anderen voor een onthouding kozen. Zo maakten ze de herbenoeming van Barroso de facto makkelijker, want onthoudingen telden niet mee. De groenen en uiterst links en rechts stemden tegen Barroso.

Vlaams minister-president Kris Peeters zet zijn lobbywerk omtrent Opel Antwerpen verder. Vandaag was hij op bezoek bij Europees commissaris Neelie Kroes. Zijn is bevoegd voor het concurrentiebeleid. Volgens Peeters kan het niet dat Antwerpen moet sluiten terwijl het Duitse Bochum open blijft. Antwerpen is performanter dan Bochum.

Facebooktwittermail

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*