Actua-Expert: Karel Anthonissen over fiscale restitutie

Karel Anthonissen, gewestelijk directeur van de BBI Gent, zet een contactpunt op waarbij verjaarde gevallen van fraude en opbrengsten uit zwart geld kunnen worden gerestitueerd. Door die restitutie kan de belastingplichtige strafklachten van witwassen en heling, eventueel gevolgd door confiscatie, vermijden. Dat zegt Anthonissen in een nieuwe aflevering van Actua-Expert op Actua-TV.

De voorbije 8 jaar hebben 32.000 mensen gebruik gemaakt van de fiscale regularisatie, zo blijkt uit cijfers van Karel Anthonissen. Die procedure is nu voorbij. Toch zijn er nog zwarte vermogens in omloop, aldus Anthonissen. “Ik denk dat de fiscus ook daar oplossingen moet brengen, niet meer regulariseren maar herstellen. Vandaar de term fiscale restitutie. Die term betekent trouwens zowel herstel en teruggeven. Denken we bijvoorbeeld aan de diefstal van de Rechtvaardige Rechters. Dat is 80 jaar geleden. Die misdaad is al lang verjaard, de dader misschien overleden. We moeten er nu enkel voor zorgen dat dit schilderij wordt teruggegeven. Eigenlijk is dat met belasting die in het verleden niet betaald werd op zwart geld precies hetzelfde. U kan dat spontaan komen aangeven en de samenleving is tevreden.” Anthonissen beroept zich daarbij op de strafwet. De fraude zelf is verjaard maar wie met zwart geld blijft werken, blijft zitten met de risico’s van witwassen en heling. Het is in dat geval de strafrechter die kan verbeurd verklaren of confiscatie kan uitvoeren. Anthonissen noemt de restitutie dan ook “confiscatie light’. Als richtsnoer voor de aanslag hanteert Anthonissen 35 procent, dezelfde aanslag zoals bij de laatste regularisatie in 2013. “In praktijk zal via onderhandeling een tarief worden bekomen tussen de 20 en 45 tot 50 procent.” aldus Anthonissen. Het gaat daarbij wel alleen om dossiers waarvan de oorsprong ouder is dan 7 jaar. Anthonissen sluit niet uit dat er nog eens 30.000 dossiers op die manier boven water kunnen komen.

Anthonissen was vorig jaar al de gast van Actua-TV maar zijn deelname aan een debat leverde hem een interne tuchtprocedure op. Anthonissen weigerde echter op die zaak in te gaan, evenals op de zaak De Gucht. “Ik beroep mij gewoon op mijn spreekrecht als ambtenaar. Ik spreek hier trouwens enkel in persoonlijke naam.” aldus nog Karel Anthonissen.

Actua-Expert met Karel Anthonissen, vrijdag 30 mei vanaf 18u op Actua-TV. Daarna doorlopend te bekijken in onze nieuwslus.

Facebooktwittermail