Actua-Europa: is Karel De Gucht een racist?

Is Karel De Gucht een racist? Deze merkwaardige vraag overheerst de dagelijkse persconferentie van de Europese Commissie. En die commissie verdedigt De Gucht niet echt.

Aanleiding voor de rel zijn een aantal uitspraken die Europees commissaris Karel De Gucht deed op Radio 1 over de vredesgesprekken tussen Israël en Palestina. Volgens De Gucht geloven Joden die niet in Israël wonen dat ze sowieso gelijk hebben in het conflict met Palestina. En onderschat vooral de joodse lobby in Washington niet, zo voegt hij er aan toe. Een en ander zorgt voor wenkbrauwengefrons bij de Europese journalisten.

“Het gaat om een radio interview dat commissaris De Gucht gisteren gaf en waarin hij zegt hoe moeilijk het is om met de gemiddelde jood over het vredesproces te spreken en ook met gematigde joden is het moeilijk praten over vrede in het Midden-Oosten. Is de Commissie op de hoogte van deze commentaren? En is dit het soort sentiment dat de Commissie als geheel deelt, met name dan vice-voorzitter Ashton? ” zo wil een journalist weten. “We zagen deze commentaren, zegt de EU woordvoerder. Ik ga geen verdere commentaar geven op de visie van commissaris De Gucht. Dit zijn persoonlijke commentaren die niet representatief zijn voor de gekende standpunten van de Commissie en de Raad betreffende de vredesgesprekken en de hervatting van de directe gesprekken tussen Israël en de Palestijnen. De EU positie is de voorbije maanden en weken duidelijk gemaakt door de hoge vertegenwoordiger Catherine Ashton. Gisteren nog hebben wij de hervatting van de gesprekken verwelkomd en beide partijen gevraagd hier aan deel te nemen. “

Facebooktwittermail

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*