Actua-Europa: Frankrijk en de roma

Frankrijk heeft steeds volgehouden dat het met zijn uitwijzingsbeleid niet specifiek mikt op de roma. Een uitgelekt document wijst nu echter op het tegendeel.
Het document in kwestie is gesneden brood voor de journalisten die de politiek van De Europese commissie in het dossier van de roma opvolgen. In de nu uitgelekte richtlijn wordt lokale hoofdcommissarissen opgedragen minstens één belangrijke operatie per week uit te voeren tegen de illegale kampen, “vooral de kampen van de Roma” zo wordt er duidelijk gespecifieerd. De ordekrachten moeten verder wekelijks verslag uitbrengen bij de minister van Binnenlandse Zaken over de voortgang.

De woordvoerder van de EU-commissie wil niet ingaan op vragen van journbalisten of de Commissie op de hoogte is van deze richtlijn. Toch blijven de vragen komen.

Sinds begin dit jaar heeft Frankrijk tussen de acht- en negenduizend Roma het land uitgezet, vooral naar Roemenië en Bulgarije. Deze landen zijn sinds 2007 Europese lidstaten maar Roemenen en Bulgaren die drie maanden zonder visa in Frankrijk verblijven en in die tijd geen werk- of verblijfsvergunning kunnen bemachtigen, moeten volgens de wet weg.

Facebooktwittermail

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*