Actua-Europa: Europese Unie op zoek naar een voorzitter van de Raad

Wat nu nog nodig is om het Verdrag van Lissabon inwerking te kunnen laten treden, is de handtekening van de president van Tsjechië. De tekst is al geratificeerd door het parlement, maar president Klaus wacht een uitspraak af van het constitutionele hof van zijn land. Maar ondertussen neemt de druk op Klaus almaar toe …
Ex-premier Guy Verhofstadt, momenteel fractieleider van de Europese liberalen in het Europees parlement, schat zijn kansen op het voorzitterschap van de Europese Raad niet al te groot in, zeker niet nadat zijn kandidatuur voor voorzitterschap van de Commissie in 2004 in Londen geblokkeerd werd door Tony Blair. Guy Verhofstadt: “Het was een slechte ervaring, een slechte herinnering. Maar dit is niet het belangrijkste element uit dit Verdrag. En wat de rest betreft, moeten we hopen dat we in de toekomst mensen nomineren die voorstander zijn van Europese integratie.”
De functie van voorzitter van de Raad van de Europese Unie wordt gecreëerd door het Verdrag van Lissabon. Commissievoorzitter Barroso gaat er alvast vanuit dat die voorzitter niet de sterke man van Europa wordt: “Ik zal het niet aanvaarden, de Europese Commissie zal het idee niet aanvaarden, dat de voorzitter van de Europese Raad de voorzitter van Europa is, want dat staat niet in het Verdrag.” Ook premier Herman Van Rompuy wordt genoemd als mogelijk kandidaat voor de functie.

Actua-Europa, maandag 2 november 2009, 18u00 en daarna in carrousel.

Facebooktwittermail

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*