Actua-Debat: evaluatie van de woonbonus

Met de zesde staatshervorming krijgt Vlaanderen de volledige bevoegdheid over het beleid voor de eigen woning. Onderzoekers van KU Leuven schatten dat in 2014 deze overdracht goed is voor een overheveling van ruim 1,58 miljard euro. Bij ongewijzigd beleid stijgt dit bedrag tegen 2020 tot ruim 1,94 miljard euro. Op individueel niveau betekent dit dat een persoon tot 3040 euro kan aftrekken van het belastbaar inkomen voor inkomstenjaar 2014, een koppel dubbel zoveel.

De doelstelling van de woonbonus was om de aankoop van een woning betaalbaar te maken. Inmiddels rekenen gezinnen op deze bonus bij het bepalen van hun budget. Daardoor drijft het fiscaal voordeel de prijs van een woning juist op eerder dan deze betaalbaar te maken. De Leuvense onderzoekers concluderen dan ook dat de invoering van de woonbonus waarschijnlijk geen gunstig effect heeft gehad op de eigendomsverwerving.

Moeten we die woonbonus dan maar helemaal afschaffen, of is een grondige hervorming voldoende? Actua-TV praat erover met Geert Goeyvaerts (KU Leuven) en Pieter Decelle (expert wonen bij Vlaamse Vastgoedmakelaars) in een nieuw Actua-Debat.

Actua-Debat, zaterdag 28 juni vanaf 12u op Actua-TV. Daarna doorlopend in onze nieuwslus.

Facebooktwittermail