Actua-Boeken: “Vervanging F-16 zal enorme publieke beroering veroorzaken”

“In tegenstelling tot de aankoop van de F-16’s eind de jaren ’70 van de vorige eeuw, zal de vervanging van die toestellen voor een enorme beroering zorgen in de publieke opinie en het is dit nu al aan het doen. Wanneer het echt tot een vervanging komt, hoop ik dat de producenten inzien dat die beslissing niet zal genomen worden door de militairen maar wel door de publieke opinie en het parlement dat die publieke opinie vertegenwoordigt.” Dat zegt Karel Joos, auteur van het boek “Lobbyen”, in gesprek met Rik van Cauwelaert in een nieuwe aflevering van Actua-Boeken.

“Er is het aspect van het technisch verhaal, welk toestel past best bij wat het leger wil, maar de hele discussie over het ambitie niveau van het Belgisch leger is cruciaal in dit dossier en daar zal de publieke opinie zich danig mee bemoeien, aldus Joos, dat zal zich de komende maanden en weken volledig uitrollen.” Nog volgens de auteur zal de druk van het parlement en de publieke opinie op het dossier zo sterk zijn, dat er geen ruimte zal zijn voor achterkamertjespolitiek. Voor Joos is dit dossier alvast het dossier van het jaar 2015 wanneer het gaat om public affairs. “Je ziet hier tenvolle de wisselwerking tussen de publieke opinie en de media, de politiek via het parlement en de regering en het internationale bedrijfsleven.” aldus nog Karel Joos, die partner is bij de internationale public affairs groep Interel. Het gesprek met Rik van Cauwelaert sluit alvast aan bij de actualiteit.

Groen-kamerlid Wouter De Vriendt wil het lobbywerk rond belangrijke militaire aankopen aan banden leggen. In het wetsvoorstel dat hij neerlegt, wil De Vriendt dat alle betrokken ministers en hun medewerkers, en alle ambtenaren van overheidsdiensten die tussenkomen bij defensieaankopen van meer dan anderhalf miljoen euro, verplicht zijn om hun contacten met lobbyisten te registreren.

Actua-Boeken met Karel Joos en Rik van Cauwelaert, maandag 20 april om 18u00 op Actua-TV, daarna te herbekijken in de nieuwscarrousel.

Koop nu een gesigneerd exemplaar van dit boek in onze webshop.

Facebooktwittermail