Actua-Boeken: Johan Op de Beeck over de slag van Waterloo

Er zijn maar weinig historische gebeurtenissen die zo tot de verbeelding spreken als de slag bij Waterloo. Het laatste wapenfeit van de grote Franse Keizer Napoleon, die misschien zijn ultieme veldslag verloor, maar toch de geschiedenis blijft domineren. Over die honderd dagen durende finale en de rol die de Belgen en Nederlanders daarin gespeeld hebben, heeft journalist en Napoleonkenner Johan Op de Beeck een nieuw boek geschreven. Hij is onze gast in Actua-Boeken.


Actua-Boeken, vrijdag 1 november vanaf 18u op Actua-TV. Daarna doorlopend te bekijken in de nieuwslus.

Facebooktwittermail

1 Reactie

 1. Beste,
  Het zou aangenaam zijn om dit gesprek/analyze opnieuw te hebben en de veelvuldig voorkomende historische foutieve presentatie dat er enige schijn v.e. “Belgische” belichaming zou aanwezig zijn tijdens de Napoleon era van de kaart te vegen. De Zuidelijke Nederlandse Provincies bestonden, Belgie bestaat niet.

  Het is spijtig dat de schrijver vh boek met dit fundamenteel historisch feit nonchalant omspringt en hiermee de realiteit misvormt; met deze, continu de echte redenen voor de Splitsing vd Zuidelijke Nederlanden, dat gedaante geeft aan een Belgie verborgen houdt.

  Het zijn de Franse katholieke aanhangers van Napoleon, die in Brussel een derde Franse Revolutie organizeerden, dat uiteindelijk geleid heeft tot de splitsing vd Zuidelijke Nederlanden, (Protestant)tot wat we nu voor de laatste 180jaar kennen als een theocratische katholieke (verdoken)dictatuur. De uiteindelijke winnaars vh bestaan v.e. Taalverdeeld Belgie zitten in het Vaticaan, de verdoken macht dat Napoleon bespeelde. Een fijner en diepgaand beeld wat de functie v Napoleon betekent vr continentaal Europa.

  Napoleon was het instrument vh Vaticaan dat Rusland moest inlijven. Hij faalde. Wellington deed die deur dicht. Wat overblijft is de katholieke grensverschuiving noordwaarts verdoken achter de formatie v e nieuwe staat:Belgie.

  Belgie, belgisch tijdens Napoleon is historisch onjuiste terminologie.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.