Actua-Boeken: Hervorming dotaties gemiste kans – Mark Van den Wijngaert

“De dotaties aan de koninklijke familie zijn een technische kwestie die in het kader van de volledige staatsbegroting slechts een detail zijn. Veel belangrijker is het politieke debat omtrent de bevoegdheden van de koning aan te zwengelen. Maar daarvoor ontbreekt blijkbaar de politieke moed.” Dat zegt professor Mark Van den Wijngaert, emeritus hoogleraar hedendaagse geschiedenis, aan Actua-TV.

Volgens Van den Wijngaert moet de koninklijke functie zo ver mogelijke van de politiek worden gezet wil die koninklijke functie overleven. Voor Van den Wijngaert, specialist in alles wat te maken heeft met de monarchie, heeft het Belgisch koningshuis enkel een toekomst binnen een puur protocollair systeem. “De kern van de zaak is dat we grondig moeten nadenken over de bevoegdheden van de koning, aldus Van den Wijngaert, in de grondwet staan die nog allemaal zoals die er in 1830 zijn ingezet bij wijze van spreken. Ondanks alle staatshervormingen is de kloof tussen het wettelijke koningschap zoals het in de grondwet staat en het werkelijke koningschap oneindig breed. Dat is democratisch niet gezond, dat is legislatief niet gezond, daar moet vroeg of laat een politieke discussie over gebeuren.”

Nog volgens Van den Wijngaert is de kans zo goed als onbestaande dat we snel kunnen evolueren naar een puur protocollair koningschap. Daarvoor is er een 2/3 meerderheid nodig in het parlement met een meerderheid in elke taalgroep. Aan Franstalige kant ziet Van den Wijngaert dat niet onmiddellijk gebeuren. Nochtans zou het psychologisch belangrijk zijn de aanzet daarvan te geven voor prins Filip op de troon komt. Nog volgens de professor heeft koning Albert duidelijke signalen uitgestuurd dat hij zijn functie wil neerleggen. De politieke wereld wil echter dat de ‘ervaren’ Albert de regeringsvorming van 2014 afwerkt. Van den Wijngaert ziet daar niet echt het nut van in. “Het koningschap kan enkel overleven wanneer men het zo ver mogelijk van de politiek verwijderd houdt.”

Actua-Boeken, “Zijn wij de koning te rijk?”, vrijdag 7 juni 2013 om 19u00 op Actua-TV daarna te herbekijken in de nieuwslus.

Facebooktwittermail

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*