Actua-Boeken: Björn Rzoska en het verhaal van zijn twee opa’s

Tijdens de herfstvakantie volgende week brengt Actua-TV de hele week lang een Boeken-special op antenne. Op maandag komt misdaadjournalist José Masschelin van Het Laatste Nieuws langs. Hij vertelt over het boek dat hij schreef met de kasteelrover Rico Castellino. Een niet onbelangrijk deel van dat boek is gewijd aan het feit dat gestolen goederen zonder enig probleem hun weg vinden in het legale antiekcircuit.

Daarna komt elke dag een politicus vertellen waarom boeken lezen voor hem of haar belangrijk is. Op dinsdag opent Groen-fractieleider in het Vlaams Parlement Björn Rzoska de reeks. Hij breng het boek “Het evangelie volgens Jezus Christus” mee van Nobelprijswinnaar José Saramago. Wat niet zo bekend is over Rzoska is dat hij zelf ook een boek heeft gepubliceerd, en wel over het kamp van Lokeren, een gevangenenkamp opgezet door de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar een kamp dat in het bijzonder gekend is als gevangenis van echte en vermeende collaborateurs tijdens de repressie. Rzoska had speciale redenen om zich te interesseren voor dat kamp. Zijn grootvader aan vaders zijde was een Poolse soldaat die in België bleef hangen nadat hij mee had geholpen aan de bevrijding. Vandaar ook zijn Poolse naam. Zijn grootvader aan moeders zijde daarentegen werd wegens collaboratie na de oorlog veroordeeld tot 2,5 jaar gevangenis, een straf die hij uitzat in het kamp van Lokeren. Björn Rzoska verenigde dus in zijn familie de twee kanten van de oorlog. Alhoewel daar later in het gezin Rzoska weinig over werd gepraat, konden beide grootvaders toch overweg met elkaar.

Actua-Boeken Special, van maandag 27 oktober tot zaterdag 1 november, elke dag op Actua-TV. Met als gasten: José Masschelin (maandag), Björn Rzoska (dinsdag), Joris Poschet (woensdag), Yasmine Kerbache (donderdag), Manuela Van Werde (vrijdag) en Bart Somers (weekend).

Facebooktwittermail