750 miljard euro om de euro te beschermen

De ministers van Financiën van de Europese Unie hebben in Brussel een akkoord bereikt over een steunplan voor alle eurolanden. Dat steunmechanisme moet de speculatie tegen de euro en de overheidsobligaties van landen als Portugal en Spanje ontmoedigen. Beleggers moeten opnieuw vertrouwen krijgen en speculanten moeten door garanties ontmoedigd worden.
De Europese Unie heeft 750 miljard euro veil en het Internationaal Monetair Fonds biedt een vangnet voor eurolanden in nood. Op die manier wil men voorkomen dat de markten de zwakkere eurolanden aanvallen.
Mendez, de Spaanse minister van Economie en Financiën en Olli Rehn,
EU-commissaris voor Economie, lichten tijdens een persconferentie het één en ander toe. Commissaris Rehn stelt dat ‘we de euro koste wat kost zullen verdedigen’.
Concreet gaat het om een driejarig hulpplan. De Europese Commissie zal 60 miljard euro extra kredieten beschikbaar stellen, terwijl de 16 landen uit de eurozone een bilaterale steun bieden van 440 miljard euro. Daarbovenop draagt het Internationaal Monetair Fonds nog eens 250 miljard euro bij. Dat is minstens de helft van de totale bijdrage van de Europese Unie. Dat gebeurt via andere centrale banken zoals de Amerikaanse Federal Reserve, de Bank of England, de Bank of Canada, Bank of Japan en de Zwitserse centrale bank.
De Europese Centrale Bank zal nu overheidsobligaties van zwakke eurolanden opkopen om de waarde op te drijven. Wettelijk gezien, kan dat niet rechtstreeks, maar wel via een omweg bij de commerciële banken. De Duitse Bundesbank is al begonnen met het kopen van obligaties van Zuid-Europese landen.

Facebooktwittermail

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*