Besparingen bij kinderpsychiatrie

Kinderpsychiatrie

De beslissing van Minister van Volksgezondheid Maggie De Block om de het personeelsbudget in de dagpsychiatrie voor jongeren te halveren stuit op hevige kritiek. Heel wat therapieën zoals gesprekstherapie en muziektherapie zullen hierdoor worden afgeschaft. Specialisten vrezen dat de integratie en het herstel hierdoor moeilijker zal verlopen.  Oppositiepartijen Groen en sp.a spreken van een slag in het gezicht van alle hulpverleners en vragen de minister om haar plan in te trekken.

In een besluit van minister van Volksgezondheid, Maggie De Block (Open Vld), dat vorige vrijdag in het Staatsblad verscheen, staat dat de personeelsbudgetten in de kinder- en jeugdpsychiatrie gehalveerd zullen worden. “De noden zijn hoog maar de belangstelling van de regering is laag. Zo is de situatie voor de kinderpsychiatrie”, zegt Karin Jiroflée (sp.a). Oppositiepartijen sp.a en Groen willen dan ook dat de maatregel ingetrokken wordt. “Gemiddeld moeten minderjarigen 365 dagen wachten voor een dagopname in de kinderpsychiatrie. Toch gaat minister De Block besparen! Hoe kan dit?”, zegt Anne Dedry (Groen) tijdens de plenaire zitting in de Kamer.

Volgens minister De Block gaat het niet om een besparing maar een verschuiving van middelen in de hele ziekenhuisfinanciering. “Het geld blijft in het algemene ziekenhuisbudget zodat het elders, maar ook in de kinderpsychiatrie, voor andere patiënten en zorgverstrekkers kan worden gebruikt”, zegt De Block.

Actua-Parlement, donderdag 6 juli 2017 vanaf 18u op Actua-TV. Daarna doorlopend te bekijken in onze nieuwslus.

Facebooktwittermail