Geweld tegen politieagenten

Geweld tegen politie

In Antwerpen werd de politie de voorbije weken meermaals fysiek aangevallen tijdens interventies. Onder meer op de Sinksenfoor kwam het tot een gevecht tussen agenten en een groepje jongeren. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon verdedigt zijn agenten tijdens het vragenuurtje van de Kamer.

Het is dezer dagen niet meer weg te denken uit de media, geweld tegen politie. De voorbije dagen werd Antwerpen getroffen door een reeks aan incidenten tussen politie en allochtone jongeren. Zo werden vorig weekend agenten in Borgerhout met eieren bekogeld. Inspecteurs die een bestuurder van een bromfiets wilden controleren, werden belaagd door jongeren uit de buurt. Maandagavond was het opnieuw raak. Een agent wou ingrijpen bij een vechtpartij, maar een jongen van 15 keerde zich tegen hem. Voor de Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) is de maat vol. “Als men zich met geweld gaat keren tegen de samenleving en de ordehandhaving, dan is de maat meer dan vol. We gaan die mensen pakken en we gaan die zo zwaar mogelijk straffen. En als het kan, ze laten uitzetten”, aldus de burgemeester.

Ook tijdens de plenaire zitting van het federaal parlement liepen de gemoederen hoog op. “Geweld tegen hulpverleners en politie is laf, onaanvaardbaar en moet zwaar aangepakt worden”, zegt Johan Klaps (N-VA). Volgens minister van Binnenlandse Zaken, Jan Jambon (N-VA), heeft het geweld te maken “met opvoeding, met scholing, met stijl en met onaanvaardbaar gedrag dat met wortel en tak moet worden uitgeroeid”. Daarom zal hij meer inzetten op diversiteit in de politiekorpsen, om zo het vertrouwen binnen de verschillende bevolkingsgroepen te herstellen.

Actua-Parlement, donderdag 29 juni 2017 vanaf 18u op Actua-TV. Daarna doorlopend te bekijken in onze nieuwslus.

Facebooktwittermail