Het Grondwettelijk Hof heeft de Vlaamse energieheffing, die bekend raakte als de Turteltaks, vernietigd. De heffing is van kracht sinds maart vorig jaar en maakte ons al zware elektriciteitsfactuur nog wat duurder. Honderd euro per jaar voor een gemiddeld gezin. Met dat geld moest de schuldenput gedempt worden die veroorzaakt werd door het groene-stroom- ondersteuningsbeleid. Zo werden onder meer miljarden aan subsidies, die werden toegekend aan zonnepanelen, betaald. Het Hof vernietigt de heffing omdat er al een federale belasting bestaat op energieverbruik. We betalen dus twee keer voor hetzelfde en dat kan niet.
“De grondwettelijkheid van deze asociale belasting werd immers van meet af aan in vraag gesteld. Feit blijft dus dat de consumenten voor 2016 en 2017 een ongrondwettelijke taks hebben betaald”, reageert Stefaan Sintobin (Vlaams Belang). Toch krijgen zij hun geld niet terug om rechtsonzekerheid en administratieve en juridische moeilijkheden te vermijden. “Het is goed dat die factuur wordt afgeschaft, maar door deze Vlaamse regering heeft elk Vlaams gezin en elke kmo wel twee jaar na elkaar een onwettige belasting moeten betalen. Dat is wanbeleid”, reageert Rob Beenders (sp.a). Vanaf 2018 moet de taks dus niet meer betaald worden, maar hiermee verdwijnen de schulden uit het verleden niet.
Er moet nu gewerkt worden aan een alternatief. Maar de Vlaamse regeringspartijen Open Vld, CD&V en N-VA zijn verdeeld. Voor de liberalen moet er blijven geïnvesteerd worden in hernieuwbare energie en moet iedereen zijn verantwoordelijkheid dragen. “Dat betekent dat we op de een of andere manier, via de begroting, via besparingen of via andere maatregelen, tot oplossingen voor de schuldenberg moeten komen”, zegt Vlaams minister van Energie, Bart Tommelein(Open Vld).
Voor CD&V zijn bijkomende besparingen geen optie na de inspanningen die al geleverd werden. Ook N-VA reageert sceptisch. “Plannen maken is mooi, maar over de financiering blijft het meestal heel erg vaag. Hoe denkt minister Tommelein honderden miljoenen euro op jaarbasis te kunnen besparen? En hoe rijmt hij het volledig afschaffen van de heffing met het realiseren van de klimaatdoelstellingen tegen 2020?”, aldus fractieleider Matthias Diependaele van coalitiepartner N-VA.
Studio Parlement, woensdag 28 juni 2017 vanaf 18u op Actua-TV. Daarna doorlopend te bekijken in onze nieuwslus.