20 nieuwe trajectcontroles in Vlaanderen

Trajectcontroles

Vlaams Minister van Mobiliteit Ben Weyts kondigde vorige week aan dat hij twintig nieuwe trajectcontroles zal installeren in Vlaanderen. De parlementsleden reageren enthousiast maar Marino Keulen van Open Vld vraagt zich af of de minister met de lokale besturen heeft overlegd.

Trajectcontroles werken beter om snelheidsovertredingen dan flitscamera’s. Daarom laat minister van Mobiliteit, Ben Weyts (N-VA), 20 nieuwe installeren. Deze komen bovenop de flitspalen die omgevormd worden door trajectcontroles, wat Weyts enkele weken geleden aankondigde. “We hebben resoluut gekozen voor de trajectcontrole omdat die als meer rechtvaardig wordt beschouwd, in tegenstelling tot een flitspaal, waar iedereen vlak voor de flitspaal volop in de remmen gaat en even verder weer even hard het gaspedaal indrukt. Het blijkt vooral ook zeer efficiënt te zijn”, zegt de minister.

De nieuwe trajectcontroles liggen langs gewestwegen verspreid over heel Vlaanderen. Deze werden gekozen op basis van de ongevallencijfers. Maar de lokale besturen werden hier niet van op de hoogte gebracht. Volgens Marino Keulen (Open Vld) was het toch wel beter geweest van overleg te plegen met die lokale besturen. “Al was het maar om de effectiviteit van de keuzes te verhogen en om zo te komen tot meer verkeersveiligheid op onze wegen, gewestwegen en autosnelwegen”, klinkt het. De trajectcontroles worden door de Vlaamse regering gefinancierd. “We financieren zelf voor 100 procent en we kiezen ook zelf de tracés. Vervolgens zeggen we tegen de gemeenten: ‘We gaan daar, op dat tracé, die trajectcontrole installeren”, aldus minister Weyts.

Actua-Parlement, zaterdag 24 juni 2017 vanaf 18u op Actua-TV. Daarna doorlopend te bekijken in onze nieuwslus.

Facebooktwittermail