Actua-Flash. Kort politiek nieuws.

Koninklijk begeleider Wilfried Martens heeft met de voorzitters van de vijf federale coalitiepartijen een akkoord bereikt over de aanpak van de communautaire impasse. In die formule krijgt ex-premier Jean-Luc Dehaene een zeer opvallende rol. Yves Leterme legt woensdag de eed af als premier. Dehaene wordt belast met het voorstellen van oplossingen en zou op die manier niet moeten functioneren als raadgever van Yves Leterme. Dehaene vervangt daarmee op zijn eentje het voorgestelde Comité van Wijzen. Dehaene wordt officieel ‘koninklijk commissaris’ en staat dus buiten de regering. Dehaene werkt ook alleen, maar zal wel regelmatig verslag uitbrengen bij de partijvoorzitters en de premier. De uiteindelijk beslissing zal tegen Pasen genomen worden door de partijvoorzitters en de eerste minister, om tegen de zomer te kunnen worden goedgekeurd door Kamer en Senaat. De uiterlijke deadline is 1 juli 2010 want dan wordt België voorzitter van de Europese Unie en dan kan België communautaire problemen missen als kiespijn. De Franstalige liberalen hebben van hun kant al laten weten dat ook zij zullen streven naar een akkoord. Dat was één van de eisen van de Vlaamse christendemocraten. MR-voorzitter Didier Reynders stelt zelfs ‘dat hij die belofte altijd al gedaan heeft’. Momenteel blijft nog de vraag of FDF-voorzitter Olivier Maingain voor de Franstalige liberalen mee aan tafel zit in de werkgroep rond B-H-V. Reynders benadrukte ‘dat hij nog steeds werkt met Maingain’. Maingain rakelde eerder nog de uitbreiding van Brussel op als voorwaarde voor de splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde. Dit tot grote woede van de Vlaamse partijen en N-VA in het bijzonder. Voorzitter Bart De Wever noemt het een ‘ramp voor Vlaanderen’ als Maingain mee aan de onderhandelingstafel zou zitten. De Wever gaat nog verder: “De CD&V heeft in 2005, samen met de N-VA, nog moord en brand geschreeuwd over het bijna-akkoord dat Verhofstadt bereikt had met de Franstaligen. En nu zouden zij gaan onderhandelen met de man die zegt dat dat bijna-akkoord nog maar een begin is en dat er nog veel meer toegevingen aan de Franstaligen gedaan moeten worden?’. N-VA blijft erbij dat het wetsvoorstel over de splitsing van B-H-V gewoon moet gestemd worden.

Ondertussen lijkt het er steeds meer naar uit te zien dat de volledige regering zal moeten ontslag nemen als gevolg van het vertrek van de eerste minister. Niet iedereen binnen de meerderheid deelt deze mening. De eventuele eedaflegging van de volledige nieuwe regering zal hoe dan ook ten vroegste morgen plaatsvinden aangezien een aantal regeringsleden momenteel in het buitenland vertoeven, onder meer aan de zijde van prins Filip in Marokko.
De herschikking binnen de regering blijft beperkt tot een CD&V-stoelendans. Yves Leterme wordt premier. Leterme zou als minister van Buitenlandse Zaken vervangen worden door Steven Vanackere, die als vicepremier minister van Buitenlandse Zaken wordt. In zijn plaats zou Inge Vervotte haar oude bevoegdheden terug opnemen, namelijk Ambtenarenzaken en Overheidsbedrijven.
En ten slotte zou er nog een vergadering komen met Jean-Luc Dehaene, premier Leterme en de partijvoorzitters van de meerderheid over de modaliteiten van de opdracht van Dehaene. Dat zou gebeuren op zeer korte termijn.

Facebooktwittermail

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*