Noodsituaties nog dit jaar te melden via app 112

App 112
Zo zal de app 112 er uitzien.

Een noodsituatie kan vanaf dit najaar gemeld worden via een officiële smartphone-app. Naast het bellen van het noodnummer 112 kan er een melding worden verstuurd via de gratis app 112. Dat antwoordde Jan Jambon, minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken, op een mondelinge vraag van federaal parlementslid Sabien Lahaye-Battheu. Dit werd ook bevestigd aan onze redactie.

De locatie en de aard van de situatie is op die manier direct beschikbaar voor de noodcentrale. Hierdoor wordt de gesprekstijd en bijgevolg ook de tijd tot de interventie van hulpdiensten zoals politie, brandweer en ziekenwagen aanzienlijk korter. Deze zogenaamde intake (het doorvragen) duurt gemiddeld twee minuten. Bij een noodgeval telt elke seconde. Ook zullen de wachttijden voor personen in nood hierdoor korter worden.

Laatste technische mankementen

Minister Jambon: “De app 112 is klaar voor de noodcentrales die op de CAD ASTRID draaien. Enkele noodcentrales werken nog met het oude systeem, CityGIS. Uit het pilootproject en de testen is gebleken dat er nog wat technische mankementen zijn bij CityGIS. Die worden nu aangepakt. Tegen september zal de app ook klaar zijn voor dat systeem, daarna volgt een infocampagne.”

Bij de installatie van de app zal de gebruiker heel wat belangrijke gegevens op voorhand kunnen invullen zoals naam, geboortedatum en woonplaats. Daarnaast kan de gebruiker van de app ook meedelen of hij of zij aan bepaalde aandoeningen lijdt zoals hartproblemen, allergieën, doofheid of slechthorendheid. Voor die laatste gebruikers is er een chat of sms-functie ingebouwd. Via het gps-signaal van de smartphone kan ook de exacte locatie van de noodoproep worden doorgestuurd naar de hulpdiensten. Een foto of video van de noodsituatie meesturen behoort ook tot de mogelijkheden. In de toekomst zal ook live videobeeld (streaming) naar de centrale gestuurd kunnen worden.

App 112
Zo zal de app 112 er uitzien.

Het is volgens de minister van belang dat iedereen de app installeert. De app zal gratis ter beschikking worden gesteld aan de 11 miljoen Belgen voor IOS en Android.

Facebooktwittermail