Naar jaarlijkse gewoonte hebben PwC en Professor Wim Moesen berekend op welke dag alle belastingen betaald zullen zijn en we met zijn allen voor eigen rekening beginnen te werken. Dit jaar valt Tax Freedom Day op vrijdag 10 juni, min of meer gelijk dus met de datum van vorig jaar, 8 juni.
Een duidelijke indicatie dat de belastingdruk in België erg hoog blijft.
Ik heb met zeer veel belangstelling gekeken naar de zeer interessante uiteenzetting van Professor Wim Moesen. Het was zeker nuttig om te vernemen tegenover welke basis de “besparing” van 17 miljard Euro, horizon 2015, dient geplaatst te worden. Toch zijn er twee punten in deze uiteenzetting waar ik het niet eens ben met de professor of die minsens dienen genuanceerd te worden.
1. een rentesneeuwbal ontstaat door een incident(bvb het gesjoemel van de Grieken dat ontdekt wordt)? Dat kan alleen maar zo zijn indien er een wet van Meden en Perzen is die de Euro op lange termijn op het huidige lage niveau houdt. Dat is niet zo. Ook met een samenhangende en daadkrachtige regering kunnen/zullen de Eurorentevoeten stijgen door”gewone” economische ontwikkelingen: de toenemende inflatie, afnemende liquiditeiten inde markt-al dan niet als gevolg van de politiek van de ECB- snellere economische groei…
Het effect op de Belgische staatsschuld (de grootste van de twee grootheden totale uitgave van de overheid versus de totale overheidsschuld)door een gewone stijging van de eurorente is voldoende om in België de rentesneeuwbal te doen ontstaan. Een gemiddelde stijging van 10% in de financieringslast van de staatsschuld wreet nagenoeg de volledige marge op- de zogenaamde indexering van de uitgaven- waarover Professor Moesen het heeft voor de periode 2011-2015;
2. Indien de uitgaven van de overheden geïndexeerd worden(ten welk percentage?) halen we ook de doelstellingen in 2015. Hierdoor wordt de indruk gewekt dat het voldoende is de uitgaven “as is” te indexeren en klaar is kees. Dat is niet juist. Er zullen wel degelijk zware ingrepen en herallocaties dienen te gebeurenbinnen het budget omdat de vergrijzing niet voorbereid werd. Dat geld moet van ergens komen.
Kortom het blijft een loodzware klus waarvan ik persoonlijk niet geloof dat er nog voldoende cohesie is in dit land om ze te klaren.
Met vriendelijke groet
Josse Borremans
Correctie:In de vorige tekst dient stijging met 10% gelezen te worden stijging met 1%.