Schoonheidswedstrijden voor kinderen ontoelaatbaar

schoonheidswedstrijden

Schoonheidswedstrijden voor kinderen zijn ontoelaatbaar. Dat staat in een resolutie die afgelopen week unaniem werd goedgekeurd in het Vlaams Parlement. Meerderheid en oppositie stelden de resolutie samen op. Ze dringen aan op een formeel verbod op schoonheidswedstrijd voor jongeren onder 16 jaar.

Vorig jaar verbood federaal minister van Werk, Kris Peeters (CD&V), de geplande verkiezing van Mini Miss België. De sociale inspectie had namelijk de verkiezing als ‘kinderarbeid’ bestempeld. De wedstrijd is vergelijkbaar met die van de alom gekende Miss België, maar waarbij alle deelneemsters meisjes zijn van 6 tot 10 jaar. Ook in het Vlaams Parlement deed de aankondiging van de verkiezing heel wat wenkbrauwen fronsen. “Kinderen al op zo’n jonge leeftijd aanzetten om resultaten te behalen op basis van louter subjectieve criteria, hen blootstellen aan uitingen van oppervlakkigheid en onrealistische idealen die van buitenaf worden opgelegd, baart velen grote zorgen”, zegt Katrien Schryvers (CD&V). “Deze elementen kunnen immers verstrekkende gevolgen hebben voor het psychische en fysieke welbevinden van deze kinderen, die op zo’n jonge leeftijd overigens heel beïnvloedbaar zijn”.

Zowel meerderheid als oppositie vinden dat wedstrijden waarbij kinderen enkel of grotendeels beoordeeld worden op hun uiterlijk niet door de beugel kunnen. In een voorstel van resolutie drongen de parlementsleden aan op een formeel verbod. Deze werd anoniem goedgekeurd door het Vlaams Parlement. “Dit voorstel van resolutie is er een van het gezond verstand. We moeten kinderen niet rangschikken naar schoonheid, maten en gewicht. We moeten jeugdig talent stimuleren en niet hun uiterlijke kenmerken evalueren”, aldus Lorin Parys (N-VA).

Actua-Parlement (herhaling), woensdag 26 juli 2017 vanaf 18u op Actua-TV. Daarna doorlopend te bekijken in onze nieuwslus.

Facebooktwittermail