Actua-Live: Onderzoekscommissie terroristische aanslagen

De onderzoekscommissie over de aanslagen van 22 maart is vanmiddag van start gegaan. De leden van de commissie focussen zich in de eerste openbare zitting op wat er zich in Zaventem heeft afgespeeld na de aanslagen. Daarom worden eerst de verantwoordelijken van de hulpverlening op het terrein gehoord.

U kan deze en elke volgende openbare zitting van deze onderzoekscommissie rechtstreeks, onverkort en zonder onderbrekingen volgen op ActuaTV (Telenet, kanaal 42). Enkel op woensdagnamiddag krijgen de actuele vragen uit het Vlaams parlement voorrang op de onderzoekscommissie.

De onderzoekscommissie Terroristische aanslagen zal in de regel vergaderen op :

* maandag (vanaf 14u)
* woensdag van 10u tot 12.30u
* vrijdag zijn vervang- of extra vergaderingen mogelijk, om 10u en van 14u tot 17u.

De parlementaire onderzoekscommissie bestaat uit 17 kamerleden die gaan uitzoeken wat er op 22 maart en in de aanloop naar 22 maart is misgelopen. Als eerste onderzoeksdaad heeft de commissie alle dataverkeer van 22 maart in beslag laten nemen. “Een bewarende maatregel om zeker te zijn dat we er ooit de hand op kunnen leggen indien nodig”, aldus voorzitter van de onderzoekscommissie Patrick Dewael. Het is de bedoeling om lessen te trekken uit wat er is misgegaan en eventueel het beleid te veranderen.

Eerste luik: hulpverlening

Maandag 9 mei vanaf 14u:

Hoorzitting over het luik hulpverlening met de heer Lodewijk De Witte (provinciegouverneur van Vlaams-Brabant), luitenant Erik Engels (functionele chef van de centrale 112 van de provincie Vlaams-Brabant), commissaris Jean-Pierre Devos (diensthoofd Afdeling Politiezorg, luchtvaartpolitie Brussel-Nationaal), Edwin Baert (postoverste van de brandweer van Brussels Airport) en geneesheer-luitenant-kolonel Eric Mergny (Militair Hospitaal in Neder-over-Heembeek).

Woensdag 11 mei vanaf 10u:

Hoorzitting over het luik hulpverlening met de heer Eric Buslot (preventieadviseur bij MIVB-STIB) en de heer Jo Decuyper (diensthoofd van de Spoorwegpolitie Brussel).

Na afloop van de rechtstreekse uitzendingen kan u kijken naar een uitgebreid verslag met daarin de hoogtepunten uit de onderzoekscommissie. Vanaf 18u in de nieuwslus.

Facebooktwittermail