#MobistarTV gelanceerd zonder akkoord met ActuaTV

Mobistar heeft bekend gemaakt dat het binnenkort zijn product #MobistarTV gaat lanceren. Actua-TV is een onderdeel van het basisaanbod van MobistarTV. Actua-TV is sedert 2014 in onderhandeling met Mobistar omtrent een akkoord over de doorsturing van haar tv-signaal. Mobistar is daartoe gehouden omdat Actua-TV ongeëncrypteerd (onversleuteld) op de kabel zit. Mobistar weigert echter een overeenkomst af te sluiten. Het bedrijf lanceert dus haar product inclusief een onmiskenbare inbreuk op de rechten van Actua-TV.

Actua-TV bekleedt een bijzondere positie in het kabellandschap. Actua-TV is namelijk een van de weinige digitale zenders die op eigen verzoek ongeëncrypteerd via de kabel (DVB-C) te bekijken is. Dit heeft gevolgen voor nieuwe aanbieders die zich op de kabelmarkt wensen te begeven.

Als ongeëncrypteerde omroep zit Actua-TV in het basisaanbod van kabeloperator Telenet. Dit betekent dat elke kabelabonnee met een decoder (bijvoorbeeld een Digibox) maar ook zonder decoder (met een standaard ingebouwde DVB-C tuner in zijn of haar tv-toestel) kan kijken naar Actua-TV. Deze beslissing past in de algemene missie van Actua-TV: “Actua-TV wil het politieke en maatschappelijke debat brengen in een feitelijke, eerlijke en rechtstreekse communicatie met de burger en dit via zo veel mogelijk kanalen.”

Deze ongecodeerde transmissie maakt dat Actua-TV automatisch is opgenomen in het zenderpakket dat Mobistar nu gaat lanceren, deze keer onder de naam #MobistarTV, maar dit zonder de nodige overeenkomst met en toestemming van minstens 1 televisiezender die hoe dan ook via het nieuwe kabelabonnement te bekijken is. #MobistarTV is dan ook vanaf dag 1 in gebreke.

In eerdere gesprekken met Mobistar heeft Actua-TV meermaals een voorstel gedaan dat gebaseerd is op het vergoedingsmodel dat de bestaande distributeurs momenteel hanteren. De kijkers die door Mobistar zullen worden bediend zijn namelijk niet langer klant bij Telenet en zullen dus afbreuk doen aan het op marktaandeel gebaseerde vergoedingsmodel dat bestaat tussen Telenet en Actua-TV. Het is dus normaal dat Mobistar dit verlies compenseert via een marktconform vergoedingsmodel. De operator weigert dit manifest.

Actua-TV reageert teleurgesteld op deze beslissing en bezint zich over verdere stappen.

Hier kunt u meer informatie vinden over geëncrypteerde digitale zenders.

Facebooktwittermail