Zoals elk jaar wordt in het Federale parlement op 15 november het Koningsfeest georganiseerd. ActuaTV brengt naast de rechtstreekse uitzending ook een uitgebreid verslag van deze burgerlijke plechtigheid die wordt bijgewoond door de hele koninklijke familie, met uitzondering van het koningspaar zelf.
5 november werd vroeger de ‘Dag van de Dynastie’ genoemd, maar heet tegenwoordig ‘Koningsfeest’. 15 november is in de Germaanse liturgie de naamdag van Leopold, dat is de naam van de eerste Belgische koning, terwijl het in de Katholieke Kerk de naamdag is van Albert, de derde koning in het Belgische koningshuis.
Sinds 2001 nodigt het federaal Parlement van België op 15 november de belangrijkste vertegenwoordigers van het verenigingsleven uit voor een huldebetoon aan de koning, in aanwezigheid van leden van de Koninklijke Familie en van hoogwaardigheidsbekleders. Federale ministeries zijn op deze dag gesloten.
De plechtigheid wordt bijgewoond door de Prinsen en Prinsessen Filip en Mathilde, Astrid en Lorenz, Laurent en Claire, door eerste minister Elio Di Rupo en vertegenwoordigers van de regeringen, senatoren en Kamerleden.
Het Koningsfeest staat dit jaar in het teken van solidariteit tussen generaties. Kamervoorzitter André Flahaut en Senaatsvoorzitter Sabine de Bethune nodigden daarom een een 400-tal landgenoten uit, zowel jong als oud uit alle provincies. In aanwezigheid van de leden van de Koninklijke familie en parlementsleden, worden ze in de bloemetjes gezet.
Zowel senaatsvoorzitter Sabine de Bethune, kamervoorzitter André Flahaut als eerste minister Elio Di Rupo spreken de aanwezige politici en genodigden toe.
Verschillende duo’s ‘jong-senior’ brengen het verhaal van hun samenwerking in intergenerationele projecten.
In de provincie West-Vlaanderen loopt het project Digisenior. Daarin maken jongeren van het secundair onderwijs gepensioneerden en hoogbejaarden vertrouwd met de PC.
De provincie Limburg zet speelpleinwerking De Saenhoeve in de kijker. 100 volwassen animatoren staan daar in voor de animatie en de bereiding van maaltijden voor een publiek van drie- tot zestienjarigen, en voor het onderhoud van het terrein.
De plechtigheid van 15 november wordt traditioneel afgerond door een bijzondere interpretatie van de Brabançonne, het nationaal volkslied.
Dit jaar wordt de uitvoering van de Brabançonne verzorgd door de ‘Petits Chanteurs’ van het Sint-Pieters College in Ukkel.
Voor de tweede keer wordt ook het Europese volkslied gespeeld. Het is een gedeelte uit de negende symfonie die in 1823 werd gecomponeerd door Ludwig van Beethoven. In 1985 maakten de staatshoofden en regeringsleiders van de Europese Unie van het thema van “Ode aan de vreugde” van Beethoven het officiële volkslied van de Unie. De uitvoering ervan wordt verzorgd door het Koperkwintet van Koninklijke Muziekkapel van de Luchtmacht.
Laat een reactie achter