Karel De Gucht ontdekt god

Dat Karel De Gucht een erudiet man is, weet elke Wetstraat-waarnemer. Maar tijdens een persconferentie in Zimbabwe wordt zijn wijsheid zelfs de Zimbabwaanse pers te veel … De Gucht heeft als Europees commissaris voor Ontwikkelingssamenwerking een EU-delegatie naar Zimbabwe geleid. Het was al zeven jaar geleden dat een officiële Europese delegatie het zuidelijke Afrikaanse land nog had bezocht. De slotpersconferentie werd dan ook druk bijgewoond. En daar kwam Karel De Gucht wel erg gesofistikeerd uit de hoek:
Op een bepaald moment zegt de EU-commissaris dat de Zimbabwaanse premier Morgan Tsvankirai er een ‘teleologische interpretatie’ op na houdt. Het gebruik van het woord ‘teleologisch’ zet daarbij menig journalist op het verkeerde been en noopt De Gucht tot wat bijkomende uitleg.
Enig zoekwerk leert nu dat het begrip ‘teleologisch’ in het Nederlands wel eens wordt gebruikt in de rechtsleer waar het zoveel betekent als “doelgericht”. In het Engels echter verwijst het enkel naar de filosofische verklaring waarbij het bestaan van God wordt gevonden in de ordening van de natuur. Benieuwd waar Karel De Gucht als notoir vrijzinnige zijn inspiratie heeft gehaald. In Zimbabwe hebben ze er nu in elk geval een nieuw filosofisch begrip bij.

Facebooktwittermail

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*