Gemeente 2012. Kort verkiezingsnieuws.

In Mechelen is de belangrijkste politieke uitdager van huidig burgemeester Bart Somers bekend. Net als in 2006 doet Caroline Gennez van sp.a in oktober opnieuw een gooi naar het burgemeesterschap van de Maneblussersstad. De socialisten zitten momenteel in de meerderheid in Mechelen, en de voormalige voorzitster is er actief als eerste schepen. Na het afronden van de federale regeringsonderhandelingen eind vorig jaar greep Gennez onverwacht naast een ministerpost, wat maakt dat ze nu opnieuw meer tijd over heeft voor lokale engagementen.

Met de gemeenteraadsverkiezingen in het vooruitzicht is het niet ongewoon dat er hier en daar opvallende samenwerkingsakkoorden gesloten worden. Dat is ook het geval in de Oost-Vlaamse gemeente Merelbeke, waar de lokale LDD-afdeling het plan heeft opgevat om samen met het Vlaams Belang op één lijst te gaan staan. Maar dat is niet naar de zin van voorzitter Jean-Marie Dedecker, die aanhaalt dat zoiets ingaat tegen eerdere beslissingen van het partijbestuur. Vlaams fractieleider Lode Vereeck voegt daar nog aan toe dat de ideologische verschillen tussen LDD en VB te groot zijn om te overbruggen. De zaak wordt volgende week besproken op het nationaal partijbestuur.

Afgelopen weekend heeft de N-VA de campagne naar de gemeenteraadsverkiezingen van oktober officieel op gang getrokken. De partij doet dat met de slogan “De kracht van de verandering”, waarmee ze openlijk het federale beleid van premier Di Rupo op de korrel neemt. Volgens voorzitter Bart De Wever, kandidaat-burgemeester voor Antwerpen en binnenkort te zien op verkiezingsaffiches doorheen gans Vlaanderen, zullen ze in de Wetstraat pas echt luisteren worden als er ook in de Dorpsstraat op de N-VA wordt gestemd. Dat kan momenteel in 289 van de 308 Vlaamse gemeenten.

Maar de N-VA is niet te beroerd om toe te geven dat er op lokaal vlak nog heel wat werk aan de winkel is. Gelukkig kan de partij in bepaalde gemeenten rekenen op enkele oude getrouwen. In de Brusselse Randgemeente Halle bijvoorbeeld zal Vlaams Parlementslid Mark Demesmaeker de N-VA-lijst aanvoeren. De Vlaams-nationalisten vormen er momenteel nog een kartel met CD&V, dat deel uitmaakt van de meerderheid. Demesmaeker is er schepen sinds de vorige verkiezingen.

In Gent is er dan weer meer duidelijkheid over de verkiezingsplannen van de CD&V. Daar gaat Veli Yüksel de lijst aanvoeren. De voormalige VRT-journalist met Turkse roots wordt daarmee de allereerste allochtone lijsttrekker ooit voor de Gentse CD&V. In de lokale politiek is Yüksel dan misschien wel een nobele onbekende, maar in het Vlaams halfrond heeft de Gentenaar de afgelopen 3 jaar wel de nodige ervaring opgedaan. De zoektocht van de Gentse christendemocraten naar een lijsttrekker verliep de afgelopen tijd niet over rozen. Eerder werd al gepolst bij Joke Schauvliege, Pieter De Crem en zelfs bij Rik Torfs, maar zij bedankten allemaal voor de eer. In de Arteveldestad is Paars momenteel aan de macht, de CD&V maakt er deel uit van de oppositie.

Facebooktwittermail

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*