Connie Palmen wint Libris Literatuur Prijs: heruitzending Marlène@Home

Dood, liefde, kunst en afhankelijkheid, Connie Palmen heeft al haar obsessies verwerkt in haar roman “Jij zegt het”. Ze kreeg er gisteren de Libris Literatuur Prijs voor, meteen goed voor 50.000 euro.

Het relaas van een ellendige periode

Schrijfster Connie Palmen is een autoriteit in Nederland. Collega-auteurs noemen haar “één van de echte vrije geesten van de Nederlandse letteren”. De schrijfster kan terugblikken op een rijkgevuld, maar bewogen leven. Begin jaren ’90 heeft Connie Palmen een hechte liefdesrelatie met journalist Ischa Meijer. Hij overlijdt in 1995 op 52-jarige leeftijd aan een hartaanval.

In 2009 trouwt de schrijfster met Hans Van Mierlo, minister van Staat, met wie ze op dat moment 11 jaar een relatie heeft. Amper 4 maanden na hun huwelijk overlijdt hij. Voor Connie Palmen is het verdriet ondraaglijk. En alsof dat nog niet genoeg is, verliest ze in datzelfde jaar nog 5 andere mensen uit haar naaste omgeving. Het relaas van die ellendige periode is te lezen in haar “Logboek van een onbarmhartig jaar”.

Het is de tweede keer dat Palmen een prijs wint, 21 jaar na de AKO-prijs voor haar werk “De vriendschap” en 25 jaar na haar debuut “De wetten”. De roman “Jij zegt het” is gebaseerd op het werk van de Britse dichter Ted Hughes wiens twee echtgenoten allebei zelfmoord pleegden. Palmen verplaatst zich in de geplaagde Hughes en geeft hem opinies en gedachten in over roem, eenzaamheid en het scheppingsproces die net zo veel zeggen over hem als over haar.

Heruitzending

Marlène de Wouters ging in 2012 bij haar langs in Amsterdam voor haar programma Marlène@Home. Naar aanleiding van het feit dat Palmen maandag de Libris Literatuur Prijs won, wijzigt ActuaTV het zendschema van vandaag, dinsdag 10 mei. Om 18u30 kan u kijken naar de heruitzending van het bijzondere interview. Daarna doorlopend te bekijken in onze nieuwslus.

Facebooktwittermail