Actua-Flash. Kort politiek nieuws

De speculaties rond de professionele toekomst van voormalig minister van Financiën Steven Vanackere blijven aanhouden. Eerder deze week vroegen enkele kranten zich nog af of de CD&V’er voor de verkiezingen van 2014 zou opkomen voor het Europees parlement of voor het Brussels Gewest. Nu wordt zijn naam opnieuw genoemd, dit keer als mogelijke opvolger van Mieke Van Hecke aan het hoofd van het katholiek onderwijs. Van Hecke is 66, en geeft op 1 september 2014 de fakkel door aan een opvolger. Wie dat wordt, is een beslissing die in handen ligt van de bisschoppen, meerbepaald Antwerps bisschop Johan Bony, die bevoegd is voor onderwijs. De bisschoppen  houden eerst een consultatieronde, waarbij ze een lijst met namen van mogelijke kanshebbers uit politieke en onderwijskringen afwerken. Het gaat om een functie waarvoor geïnteresseerden zich niet kandidaat kunnen stellen, ze moeten zelf gevraagd worden. Vanackere zou overwogen worden, omdat hij iemand is die durft uit te komen voor z’n katholieke identiteit. Een definitieve beslissing zou vallen in januari.

Dexia, of althans de restbank waarvan Belfius afgesplitst werd, boekt nog steeds gigantische verliezen. Dat blijkt uit de publicatie van de halfjaarcijfers, die de bank bekend maakte. Van januari tot juni 2013 ging de restbank 905 miljoen euro netto in het rood. Voor dezelfde periode vorig jaar was dat nog 1.1 miljard euro. Dat Dexia nog steeds verlies zou lijden, was te verwachten. Karel De Boeck, gedelegeerd bestuurder van Dexia, zei eerder dit jaar nog dat de restbank tot in 2018 rode cijfers zou halen. Maar voor heel 2013 ging de CEO toen uit van een nettoverlies van 950 miljoen euro. Een doel waarvan het intussen duidelijk is dat Dexia het niet zal halen. De restbank ontwikkelt geen nieuwe activiteiten meer, maar moet zijn activa zo geordend mogelijk laten uitdoven, zo is met Europa afgesproken. Bevoegd minister Koen Geens benadrukt dat de regering er waakzaam op toekijkt dat de bank dat afgesproken ontmantelingstraject blijft volgen.

De N-VA heeft maar weinig vrouwen die op 25 mei 2014 de kieslijsten kunnen aanvoeren. Dat schrijft de krant De Standaard. Ondervoorzitter Ben Weyts erkent het probleem, en zegt dat zijn partij op dat vlak nog een inspanning moet doen. 14 van de 27 Kamerleden van de N-VA mogen dan wel vrouwen zijn, maar bij de lijsttrekkers zijn het inderdaad toch vooral kopmannen die de klus moeten klaren. Voor Limburg nemen Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans en Kamerlid Steven Vandeput de honneurs waar. Voormalig Europarlementslid Frieda Brepoels, ook een Limburgse, gaf al te kennen dat ze zich volop wil concentreren op haar functie als burgemeester van Bilzen. In Antwerpen moeten voorzitter Bart De Wever en Jan Jambon de klus klaren, waardoor geen plaats meer is voor Antwerps OCMW-voorzitster Liesbeth Homans als kopvrouw. Ook in Oost-Vlaanderen geen vrouwelijke lijsttrekkers. Daar kiest de partij voor de jonge Matthias Diependaele als trekker voor het Vlaams parlement. Hierdoor valt oude getrouwe Helga Stevens uit de boot. Siegfried Bracke fungeert dan weer als kopman voor de Kamerlijst. Als de voormalige journalist toch voor Europa zou kiezen, dan lijkt het logisch dat Sarah Smeyers zijn plaats zal innemen. Afwachten of de zoektocht van de N-VA naar extra vrouwen iets oplevert…

Actua-Flash, woensdag 7 augustus om 18u op Actua-TV. Daarna doorlopend te bekijken in de nieuwslus.

Facebooktwittermail

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*