Actua-Flash: Kort politiek nieuws

In het verleden zorgden prins Laurent en koningin Fabiola al meermaals voor beschamende momenten. En daar wil de regering-Di Rupo nu komaf mee maken, door de dotaties die de leden van de koninklijke familie krijgen officieel te koppelen aan gedragsregels. Die regeling geldt niet voor Koning Filip. Die ontvangt immers geen dotatie, die aangepast of verminderd kan worden. Van zodra de nieuwe wet van kracht gaat, moeten alle familieleden van Koning Filip bijvoorbeeld hun reizen die ze maken buiten de Europese Economische Ruimte, in functie maar ook privé, melden aan de minister van Buitenlandse Zaken. Dit ‘om rekening te houden met de eventuele politieke implicaties’, waarmee Di Rupo ongetwijfeld verwijst naar de Congo-reis van prins Laurent, het enfant terrible onder de Belgische royals.

Als de politie auto’s in beslag neemt, dan mogen de agenten daar vanaf nu zelf mee rijden. Dat heeft de regering beslist. Ze mogen ook met motorfietsen rijden en zelfs met boten varen. Vroeger liet de politie die auto’s gewoon staan, tot ze uiteindelijk verbeurd verklaard werden. Volgens Minister van Justitie Annemie Turtelboom is het de bedoeling om zware criminaliteit zo beter te bestrijden.

De Britse prinses Kate Middleton trok een dag naar haar bevalling al naar huis, iets wat in België zelden gebeurt. Het artsensyndicaat BVAS greep de bevalling van de Britse hertogin aan om te pleiten voor een daling van het aantal terugbetaalde dagen op de kraamafdeling. Als vrouwen in België een dag vroeger naar huis zouden gaan, dan zou dat volgens ondervoorzitter Marc Moens een enorme besparing betekenen voor de gezondheidszorg. Minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx neemt voorlopig geen standpunt in over de kwestie. Maar haar kabinet stipt wel aan dat de vergelijking met het buitenland niet zomaar opgaat. Zo is het Belgische gemiddelde inderdaad hoog voor probleemloze bevallingen, maar zijn de ambulante zorgen voor moeders en borelingen wel meer ontwikkeld in het buitenland.

Actua Flash, vrijdag 26 juli vanaf 19u op Actua-TV. Daarna doorlopend te bekijken in de nieuwslus.

Facebooktwittermail

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*