Actua-Flash. Kort politiek nieuws.

Het Europese Hof van Justitie heeft de Belgische overheid veroordeeld wegens discriminatie bij het innen van de zogenaamde couponnetjesbelasting. Belgische vennootschappen kunnen er namelijk voor kiezen om in sommige omstandigheden hun betaalde dividendbelasting te compenseren met de verschuldigde Belgische vennootschapsbelasting. Maar sommige Europese vennootschappen kunnen geen gebruik maken van die gunstmaatregel. Discriminatie, oordeelt nu ook het Europees Hof. De kans bestaat dat dit ook slecht nieuws betekent voor onze begroting. Benadeelde Europese bedrijven zouden tot 10 jaar terug in de tijd kunnen gaan om de onterechte roerende voorheffing te compenseren. In het slechtste geval zou het gaan om tientallen of zelf honderden miljoenen euro’s. Nochtans had de fiscus kunnen weten dat deze veroordeling eraan zat te komen. In 2009 kreeg toenmalig minister van Financiën Didier Reynders hierover al vragen in het parlement. Toen was er volgens de MR-politicus geen vuiltje aan de lucht, maar nu krijgt hij van het Europees Hof dus ongelijk.

Volgens het Europese statistiekbureau Eurostat is de economie van de landen in de eurozone van april tot en met juni van dit jaar met 0,2 procent gekrompen in vergelijking met de eerste drie maanden van dit jaar. Was er tijdens die maanden ook al een krimp waar te nemen, dan is er nu dus sprake van een recessie. De eurozone wordt rechtgehouden door de sterkste en grootste economie van Europa: die van Duitsland. Daar viel tijdens het tweede kwartaal een groei van 0.3% waar nemen, wat meer is dan verwacht. Met een negatieve groei van 0,6 procent in het tweede kwartaal doet België het slechter dan gemiddeld in Europa. Inmiddels verkeren er zes Eurolanden in een staat van recessie, waaronder Griekenland, Spanje en Cyprus. Verschillende landen hebben ook al internationale hulp gevraagd om uit die negatieve spiraal te geraken. Op de dagelijkse persconferentie van de Europese Commissie probeert de woordvoerder deze cijfers te relativeren.

De voorlopige sluiting van kerncentrale Doel 3 wordt minstens tot eind september verlengd. Dat heeft uitbater Electrabel laten weten. Doel 3 ligt al sinds begin juni stil voor onderhoudswerken. Daarbij werden scheurtjes ter hoogte van het reactorvat vastgesteld. Het onderzoek zou oorspronkelijk maar tot het einde van de maand duren. Maar de verlenging van de sluiting maakt het mogelijk voor de experts om de lopende onderzoeken verder te zetten, klinkt het.

Facebooktwittermail

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*