Actua-Flash. Kort politiek nieuws

De federale regeringsonderhandelingen zijn opnieuw hervat met alle 8 partijen rond de tafel. Gisteren pleegden de Vlaamse en Waalse partijen nog apart overleg. Formateur Di Rupo zoekt vandaag verder naar een oplossing waarbij de betwiste burgemeesters in de faciliteitengemeenten kunnen aangesteld worden, zonder aan de voogdij van de Vlaamse regering te raken. Ook de bijzondere financieringswet zou op tafel komen. Een akkoord voor het communautaire luik van de onderhandelingen is wellicht nog niet voor meteen. Een echte deadline hebben de onderhandelaars niet, maar tegen het einde van de maand moeten er wel beslissingen genomen worden over de begroting.

De economie in ons land zal volgend jaar minder sterk groeien dan eerst gedacht. Het Planbureau heeft berekend dat de economische groei in 2012 maar 1,6% zal bedragen, in plaats van de 2,2% die eerder was becijferd. Om volgend jaar het begrotingstekort te beperken tot 2,8% van het bruto binnenlands product, moet er dus extra bespaard worden. Volgens ontslagnemend minister van Begroting Vincent Van Quickenborne zou het gaan om 7 miljard euro, Yves Leterme houdt het op 7 à 8 miljard euro. Om dat cijfer te halen, zullen er investeringen en plannen moeten sneuvelen of zullen er extra besparingen ingeschreven moeten worden in de begroting. De premier benadrukt wel dat er minstens 3 miljard gevonden kan worden via maatregelen die de burger niet zal voelen. Ondertussen is het wel nog onduidelijk welke regering de begroting moet opstellen: de ontslagnemende of de nieuwe regering. Wie het ook wordt, de begroting moet in ieder geval aan het parlement worden voorgelegd tegen eind oktober.

De experten van het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Centrale Bank zullen binnenkort terugkeren naar Griekenland. Dat heeft het IMF gisteren aangekondigd. Binnen twee weken zal de missie beoordelen of de Griekse regering voldoende doet om z’n overheidsfinanciën te herstellen. Alleen na een positief rapport van de experten kan Griekenland een beroep doen op een volgend pakket van steunmaatregelen. De werkzaamheden van de financiële experten in Griekenland werden vorige week onverwacht opgeschort. Critici speculeerden dat de missie niet meer hervat zou worden door onenigheid tussen Griekenland en het IMF. Maar dat is dus niet het geval.

 

Facebooktwittermail

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*